За какво е полезен дивият чесън?

Познат е още като левурда
13 май 2018 18:26, Михаела Лазарова
12
За какво е полезен дивият чесън?
Снимка: pixabay

Ако го срещнете из природата или видите в китна градина, ще го приемете просто за красиво цвете. Зелени листа, бели цветове. Дивият чесън, познат още като леворда*, левурда, мечи лук има колкото общи характеристики с обикновения чесън, толкова и различия.

Малко е трудно да се идентифицира тази форма на чесъна, тъй като изглежда подобно на градинско растение, буйна трева. Листата на левурдата са дълги, но доста по-широки от тези на лука и обикновения чесън. Характеризира се с подземно стебло, луковица, а според някои вкусът донякъде напомня и за лук. С листата, както и с луковиците може да овкусите супи, яхнии, маринати, пюрета и други.

Кои са ползите за здравето от консумацията на див чесън?

За левурдата се смята, че помага при високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашно разстройство. Тъй като по естествен път спомага за регулиране на високото кръвно налягане, това може да намали и риска от атеросклероза, инфаркт и сърдечен удар, като по този начин се грижи за здравето на сърцето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Той се бере преди 5 години
като гъбите-с перспектива и не е за наяждане а за здраве.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГостНали знаеш - "балкана ражда хора,а полето тикви",така казват в нашия край.Та явно някои полски тикви са ви обрали дивия чесън,защото хората от планините знаят как да берат,без да унищожават растенията,за да има и следващата година.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивия чесън расте в планинските райони,старите хора са го използвали при настинки,туберкулоза и антисептично.Вкусът е по-близък до чесъна,а не до лука.Когато се бере,сърцевината се оставя,за да може да израстне отново.По принцип такива билки и растения не се изкореняват,за да израстат отново,горските цветя също не се изкореняват.
7
1
 
2
 
! Отговори
праомира преди 5 години
До АнонименСвеж дъх се постига с миене на зъбите вечер и сутрин, чистене на езика и небцето и венците с леко подсолена вода.
6
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
и в района на гребната база в Пловдив преди години имаше много див чесън, но го изядоха заедно с луковиците. Сега няма и помен от него. С тези реклами ще изчезне навсякъде.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полезен е за свеж дъх.
4
2
 
7
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 5 години
Заради такива реклами по Витоша не остана левурда. Отидеш вземеш си 10 листа за една салата и това е. А сега идват с чувалите и опустошават всичко, защото "била много полезна". Яжте си обикновения чесън. Много по-полезен е.
3
0
 
4
 
! Отговори
Ценител преди 5 години
Когато листа му са млади и крехки, става много вкусна салата за ракийка. Опитайте!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутринта с бекон е много як !
1
2
 
12
 
! Отговори
леордата преди 5 години
Пази от досадници с адския си аромат.