Сладките картофи засилват имунитета и намаляват кръвната захар

Полезни са за всички, най-вече за диабетиците
14 май 2018 11:23, Михаела Лазарова
4
Сладките картофи засилват имунитета и намаляват кръвната захар
Снимка: pixabay

Не всички сладки храни са вредни и опасни. Сладките картофи имат редица ползи за организма заради богатството от разнообразни хранителни вещества в състава си.

Можете да се насладите на сладките картофи без значение дали имате диабет или не, тъй като изследвания (китайско изследване, публикувано в Journal of Zhejiang University през 2011 и британско изследване, публикувано в Food and Function през 2014) показват, че този вкусен зеленчук със сладък вкус има мощни свойства в контрола и превенцията на това заболяване.

Диабетиците ежедневно търпят хранителни лишения заради състоянието си. Те са принудени да избягват повечето сладки храни, за да се предпазят от резки и опасни скокове в кръвната захар.

Това означава лишение от храни, богати на въглехидрати. Сладките картофи обаче са сред храните, съдържащи въглехидрати, но много полезни за диабетици, както и за всички останали.

Една чаша печени сладки картофи съдържа 180 калории, 41 грама въглехидрати, 4 грама протеин, 6 грама диетични фибри, витамин С, витамин А, желязо, пише care2.com.

Кои са основните причини, поради които сладките картофи са толкова полезни за диабетици и застрашените от диабет?

Сладките картофи могат да намалят кръвната захар

Според изследвания, сладките картофи могат да помогнат за регулирането на нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата резистентност. Бавно разграждащите се въглехидрати и фибрите в сладките картофи помагат за ускоряването на метаболизма и намаляване на секрецията на инсулин в излишък.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Глупости! преди 5 години
Много са вкусни, но за диабетик - само за вкусване! За ден, 20 до 30 грама няма да навредят, но по-големи дози са вредни.
2
2
 
7
 
! Отговори
дядови преди 5 години
Не вярвайте на сензационни реклами ! Картофите, особено пържени , са високо калорична храна ! Излишните калории са в основата на диабета от втори тип !
1
0
 
4
 
! Отговори
манутд преди 5 години
И кой си мери картофите в чаша???