Кои са важните изследвания при съмнение за анемия?

Кръвното желязо не е единственият показател
15 май 2018 13:07,
1
Кои са важните изследвания при съмнение за анемия?
Източник: Reuters

Регулацията на желязото е сложен процес, който се осъществява по различни механизми, с активиране или потискане на желязната обмяна. Крайният резултат е осъществяване на фино регулиране на хомеостазата на тази обмяна. 

В организма на възрастен човек се съдържа около 3,5 до 4 г желязо. Основната част от него се намира в хемоглобина – до 70%, а останалата част от желязото се разпределя в миоглобина, в някои ензими – пероксидаза, каталаза и като депо форма във феритина и хемосидерина.
 
Дневната загуба при мъжете и жени в менопауза е около 1 мг. Това е количеството, което се губи със секретите, олющените клетки на кожата и лигавиците, както и излъчено през бъбреците и храносмилателната система.
 
Ежедневните нужди са индивидуални – средно 0,2 мг/кг телесна маса за възрастни. Нуждата от желязо е пряко зависима от диетата, калорийния разход, пол, възраст, професия и географски особености. Нуждата при мъже е около 10 мг, а за жените и подрастващите деца 18 мг дневно. По време на бременност и кърмене тези препоръчителни дневни дози се увеличават.
 
От приетото с храната желязо се абсорбира само част. Ежедневната доставка става чрез месото, рибата, черния дроб, жълтъка в яйцата, зелечуци и сушени плодове. В повечето зеленолистни салата желязото е труднорезорбируемо, поради наличието на оксалати. Комбинираният прием на храни, които са богати на витамин С повишава резирбцията на желязо от храната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: анемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Стамен преди 5 години
Електрофореза на хемоглобин.Това е сигурния начин за наличие на анемия.