За ежедневните грижи на хората с ревматични заболявания у нас

Интервю на Puls.bg с председателя на ОПРЗБ
15 май 2018 14:07,
0
За ежедневните грижи на хората с ревматични заболявания у нас
Източник: Личен архив

Между 14 и 20 май 2018 г. в България се провежда станалата вече традиционна Седмица за информиране за ревматичните заболявания. Разговаряме за проблемите на пациентите с ревматични заболявания у нас с Боряна Ботева, която е председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ). 

Кои са акцентите, върху които съсредоточавате вниманието на обществото, в тазгодишната кампания на пациентите с ревматични заболявания, г-жо Ботева?
 
Тази година решихме да поставим акцент върху значението на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение за справянето с ревматичните заболявания.

Има ли в България достатъчно подготвени кинези- и физиотерапевти, които да осигурят адекватна терапия за пациентите с ревматични заболявания?
 
България е богата на места с минерална вода и подходящ климат, където може да се провежда успешно рехабилитация на ревматичните заболявания. Мисля, че имаме и достатъчно добре подготвени специалисти, но за жалост заплащането на труда им е твърде ниско и е разбираемо, че се насочват към други сфери на дейност или работа извън България. 
Колко са хората, страдащи от ревматични заболявания у нас?
 
У нас няма официална статистика за броя на хората, страдащи от ревматични заболявания. По неофициални данни се смята, че са повече от 100 хиляди души. От тях около 30 хиляди са с болест на Бехтерев и близо 70 хиляди са с диагноза ревматоиден артрит.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари