За ежедневните грижи на хората с ревматични заболявания у нас

Интервю на Puls.bg с председателя на ОПРЗБ
15 май 2018 14:07, Антон Асенов
0
За ежедневните грижи на хората с ревматични заболявания у нас
Източник: Личен архив

Между 14 и 20 май 2018 г. в България се провежда станалата вече традиционна Седмица за информиране за ревматичните заболявания. Разговаряме за проблемите на пациентите с ревматични заболявания у нас с Боряна Ботева, която е председател на Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ). 

Кои са акцентите, върху които съсредоточавате вниманието на обществото, в тазгодишната кампания на пациентите с ревматични заболявания, г-жо Ботева?
 
Тази година решихме да поставим акцент върху значението на физическата активност, рехабилитацията и физиотерапията като допълнение към стандартното лечение за справянето с ревматичните заболявания.

Има ли в България достатъчно подготвени кинези- и физиотерапевти, които да осигурят адекватна терапия за пациентите с ревматични заболявания?
 
България е богата на места с минерална вода и подходящ климат, където може да се провежда успешно рехабилитация на ревматичните заболявания. Мисля, че имаме и достатъчно добре подготвени специалисти, но за жалост заплащането на труда им е твърде ниско и е разбираемо, че се насочват към други сфери на дейност или работа извън България. 
Колко са хората, страдащи от ревматични заболявания у нас?
 
У нас няма официална статистика за броя на хората, страдащи от ревматични заболявания. По неофициални данни се смята, че са повече от 100 хиляди души. От тях около 30 хиляди са с болест на Бехтерев и близо 70 хиляди са с диагноза ревматоиден артрит.
 
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Как да прочистим дебелото черво?
Как да прочистим дебелото черво?

Как да прочистим дебелото черво?

20 идеи за есенен маникюр
20 идеи за есенен маникюр

20 идеи за есенен маникюр