Факт – може да спим и с отворени очи!

20% от хората спят с частично отворени очи
16 май 2018 12:52,
4
Факт – може да спим и с отворени очи!
Източник: Reuters

Заспиването и спането с отворени очи изглежда като нещо невъзможно, но се оказва, че това е напълно реално състояние. Медицинският термин за означаването му е нощна лагофталмия или нощен лагофталм. Състоянието се характеризира с невъзможност клепача да покрие изцяло окото след заспиване. Не се разглежда като заболяване, но се счита, че може да повлияе качеството на съня или да бъде симптом на определено неврологично нарушение. 

Изненадващо спането с изцяло или частично отворени очи е често срещано състояние. Статистиката сочи, че около 20% от хората спят с отворени в различна степен очи. Нощна лагофталмия се среща и сред бебетата, но по-голямата част от тях бързо я изживяват. Според учените спането с отворени очи е наследствено предопределено състояние и често се среща в цели фамилии.
 
В много случаи нощната лагофталмия остава недиагностицирана, защото човек няма как да отчете наличието й при себе си. Тя обаче води до характерни оплаквания, по които може да се диагностицира и проследи. Това са сутрешна сухота в очите и замъглено зрение, повишеното сълзене на очите преди заспиване, често инфектиране на очите и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бреее,това делян пеевски като бебе ли е
3
1
 
1
 
! Отговори
Фродо преди 5 години
Глупости, само Гандалф го може
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Народното Събрание е масово явление.
1
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
Който е минал през казармата , знае , че това е вярно ! Не само с отворено очи , но и правостоящ !