Къде бъркаме при лечението на киселини и гастрит?

Интервю на здравния портал Puls.bg с д-р Никола Станчев
16 май 2018 13:09, Антон Асенов
6
Къде бъркаме при лечението на киселини и гастрит?
Източник: Личен архив

Как да различим остър от хроничен гастрит и в кои случаи да потърсим лекарска помощ, коментира д-р Никола Станчев от УМБАЛ "Александровска".  

Д-р Никола Станчев е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диетика. Работи в отделението по гастроентерология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Преподавател е в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицински факултет на Медицинския университет в София. 
 
Д-р Станчев, какво представлява гастритът?
 
Гастритът е възпаление на стомашната мукоза. Като всеки възпалителен процес, той може да бъде остър и хроничен. Много от нас, поне няколко пъти в живота си, са прекарвали остри възпаления на стомашната лигавица с гадене, повръщане, дискомфорт под лъжичката, с киселина. Това са явления, които обикновено са свързани с някакви грешки в диетичния режим, прекалена консумация на пикантни храни, на концентриран алкохол... Тези явления манифестират доста по-остро в първите часове, в края на втория ден обикновено затихват и не водят по никакъв начин до дефинитивни промени по стомашната мукоза. Тоест стомахът оздравява напълно.
 
Хроничният гастрит обаче е коренно различно състояние. То се развива постепенно и обикновено може да се раздели на две основни групи. Едната е тази при по-младите хора, която обикновено е свързана с хиперацидитет, с ерозивни промени по стомашната мукоза - малки ранични на нивото на лигавицата, които най-често са обвързани с прием на някакви медикаменти. Да не забравяме, че лекарствата, които нашите колеги от кардиологията широко рекламират, свързани с аспирин, също могат да доведат до еразивни промени като страничен ефект. А също и всички медикаменти, които се дават за ставни оплаквания. Те обикновено протичат с не чак такава драматична картина, но могат да доведат и до леко изкървяване от мукозата, което пациентите да не усетят като истински кръвоизлив. 
 
Другият тип хронични гастрити са масово разпространените при по-възрастните хора – атрофични гастрити. Тогава лигавицата на стомаха, прилича, образно казано, на цигарена хартия. При това положение тя е много деликатна, лесно кървяща и ранима. На всичкото отгоре, липсват й нейните защитни механизми, а именно образуването на солна киселина. Солно-киселата продукция е естествен механизъм на стомашната мукоза, която с течение на възрастта се забавя и затихва. Много пациенти, които идват при нас с язвени оплаквания и казват, че са имали язва на 20-30-годишна възраст, към 40 горе долу нещата при тях се успокояват, а на 60 нямат никакви киселини заради артрофията на стомашната мукоза. 
 
Споменахте за употребата на лекарства, тютюнопушене, алкохол... Ние консумираме и много вредни храни в комбинация с тях, кои други фактори са рискови за появата на гастрита? 
 
Всеки от нас се предпазва от храни с повече Е-та (консерванти). Но ние не можем да ги избегнем напълно, няма как да се предпазим на 100%. Няма чак толкова биологично неутрални храни, защото при всички положения ние сме обвързани в икономиката и щем не щем, се храним с тях. Но съвсем не е доказана чак толкова голямата им опасност по отношение здравето на човека. Преди да се пуснат на пазара, тези храни минават през многократни проверки, оглеждани са отвсякъде и дозите на токсичност, които са залегнали в тях, са в пъти по-ниски от опасните, които реално могат да ни причинят някаква вреда.
 

6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
НЕКСИУМ преди 7 месеца
Това е моето лекарство и витамини нон стоп и пробиотик Веднъж минах маркуча с камерата супер гадно е усещаш как шава в корема ти но не можа да заснеме панкреаса понеже имах много стомашен сок Втори път незнам как ще се ходи Който си мисли че това е безобидно заболяване жестоко се лъже Е разбира се сравнение с диабета е нищо
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 1

Никакви "лекарства" и "консултации".
При поява на киселини вземам лъжичка сода за хляб с чаша вода – веднага ги неутрализира. Всички медикаменти са на база на содата – NaHCO3.
Подбирам си храните, за по-рядка поява на киселини.
Така съм от казармата (1961–1963), та до сега. Не се смей, аз съм Модел '43-та.:)
А, иначе съм съгласен напълно с №2 – Чичката. :)
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Чичка:никакви мастики,ракий или водка,следваш диета за 2 месеца,какви салатки върху рана бе чичо?
2
8
 
7
 
! Отговори
Чичка преди 7 месеца
Гастрит, стомашни неразположения , киселини и т.н. се лекуват успешно с мастика. Ледена, на кристали + салата с зехтин , сиренце и т.н.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
гастритът се лекува с Омепразол от 40 мгр.сутрин и вечер преди храна.пие се 2 месеца после си правите кръвно изследване за наличие на антитела Хелиобактерпилори.ако има антитела в кръвта ви предписват 3 -а комбинация от антибиотици за мин.7 дни и оздравявате.спазвате диета без пържено люто кафе алкохол.само варена и печена храна на фурна и тази консултация на лекар ще ви струва над 200лв.аз ви я предлагам без пари.

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019