Къде бъркаме при лечението на киселини и гастрит?

Интервю на здравния портал Puls.bg с д-р Никола Станчев
16 май 2018 13:09,
6
Къде бъркаме при лечението на киселини и гастрит?
Източник: Личен архив

Как да различим остър от хроничен гастрит и в кои случаи да потърсим лекарска помощ, коментира д-р Никола Станчев от УМБАЛ "Александровска".  

Д-р Никола Станчев е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диетика. Работи в отделението по гастроентерология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Преподавател е в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицински факултет на Медицинския университет в София. 
 
Д-р Станчев, какво представлява гастритът?
 
Гастритът е възпаление на стомашната мукоза. Като всеки възпалителен процес, той може да бъде остър и хроничен. Много от нас, поне няколко пъти в живота си, са прекарвали остри възпаления на стомашната лигавица с гадене, повръщане, дискомфорт под лъжичката, с киселина. Това са явления, които обикновено са свързани с някакви грешки в диетичния режим, прекалена консумация на пикантни храни, на концентриран алкохол... Тези явления манифестират доста по-остро в първите часове, в края на втория ден обикновено затихват и не водят по никакъв начин до дефинитивни промени по стомашната мукоза. Тоест стомахът оздравява напълно.
 
Хроничният гастрит обаче е коренно различно състояние. То се развива постепенно и обикновено може да се раздели на две основни групи. Едната е тази при по-младите хора, която обикновено е свързана с хиперацидитет, с ерозивни промени по стомашната мукоза - малки ранични на нивото на лигавицата, които най-често са обвързани с прием на някакви медикаменти. Да не забравяме, че лекарствата, които нашите колеги от кардиологията широко рекламират, свързани с аспирин, също могат да доведат до еразивни промени като страничен ефект. А също и всички медикаменти, които се дават за ставни оплаквания. Те обикновено протичат с не чак такава драматична картина, но могат да доведат и до леко изкървяване от мукозата, което пациентите да не усетят като истински кръвоизлив. 
 
Другият тип хронични гастрити са масово разпространените при по-възрастните хора – атрофични гастрити. Тогава лигавицата на стомаха, прилича, образно казано, на цигарена хартия. При това положение тя е много деликатна, лесно кървяща и ранима. На всичкото отгоре, липсват й нейните защитни механизми, а именно образуването на солна киселина. Солно-киселата продукция е естествен механизъм на стомашната мукоза, която с течение на възрастта се забавя и затихва. Много пациенти, които идват при нас с язвени оплаквания и казват, че са имали язва на 20-30-годишна възраст, към 40 горе долу нещата при тях се успокояват, а на 60 нямат никакви киселини заради артрофията на стомашната мукоза. 
 
Споменахте за употребата на лекарства, тютюнопушене, алкохол... Ние консумираме и много вредни храни в комбинация с тях, кои други фактори са рискови за появата на гастрита? 
 
Всеки от нас се предпазва от храни с повече Е-та (консерванти). Но ние не можем да ги избегнем напълно, няма как да се предпазим на 100%. Няма чак толкова биологично неутрални храни, защото при всички положения ние сме обвързани в икономиката и щем не щем, се храним с тях. Но съвсем не е доказана чак толкова голямата им опасност по отношение здравето на човека. Преди да се пуснат на пазара, тези храни минават през многократни проверки, оглеждани са отвсякъде и дозите на токсичност, които са залегнали в тях, са в пъти по-ниски от опасните, които реално могат да ни причинят някаква вреда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
НЕКСИУМ преди 5 години
Това е моето лекарство и витамини нон стоп и пробиотик Веднъж минах маркуча с камерата супер гадно е усещаш как шава в корема ти но не можа да заснеме панкреаса понеже имах много стомашен сок Втори път незнам как ще се ходи Който си мисли че това е безобидно заболяване жестоко се лъже Е разбира се сравнение с диабета е нищо
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Никакви "лекарства" и "консултации". При поява на киселини вземам лъжичка сода за хляб с чаша вода веднага ги неутрализира. Всички медикаменти са на база на содата NaHCO3. Подбирам си храните, за по-рядка поява на киселини. Така съм от казармата (19611963), та до сега. Не се смей, аз съм Модел '43-та.:)А, иначе съм съгласен напълно с 2 Чичката. :)
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичка:никакви мастики,ракий или водка,следваш диета за 2 месеца,какви салатки върху рана бе чичо?
2
11
 
8
 
! Отговори
Чичка преди 5 години
Гастрит, стомашни неразположения , киселини и т.н. се лекуват успешно с мастика. Ледена, на кристали + салата с зехтин , сиренце и т.н.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гастритът се лекува с Омепразол от 40 мгр.сутрин и вечер преди храна.пие се 2 месеца после си правите кръвно изследване за наличие на антитела Хелиобактерпилори.ако има антитела в кръвта ви предписват 3 -а комбинация от антибиотици за мин.7 дни и оздравявате.спазвате диета без пържено люто кафе алкохол.само варена и печена храна на фурна и тази консултация на лекар ще ви струва над 200лв.аз ви я предлагам без пари.