Кога за последен път проверихте своето кръвно налягане?

Високото кръвно налягане засяга все повече хора в активна възраст
Препоръчан материал | Обновена: 17 май 2018 15:05 | 17 май 2018 15:05, Мартин Иванов
5
Кога за последен път проверихте своето кръвно налягане?

Един от всеки пет – това е вероятността да страдате от високо кръвно налягане. Звучи притеснително, нали? Хипертонията, която засяга в повечето случаи лица в напреднала възраст, е факт. Според последни проучвания обаче тя заплашва все повече хора малко след 40-годишна възраст. Казано накратко, всеки на средна възраст рискува да се изправи пред подобен проблем.

Кои фактори създават предпоставки за хипертония

Ако в семейството ви има хора, които страдат от заболяването, вероятността да сте предразположени към него е по-висока. Нека не забравяме и така познатите вредни навици за цялото тяло – пушенето и прекомерната употреба на алкохол, както и застоялия начин на живот. Те са способни да създадат предпоставки за сърдечни проблеми дори при по-млади хора, които в по-късен етап да доведат до инфаркт, инсулт, аневризъм или сърдечна недостатъчност. Приемът на твърде много сол, твърде малко витамин D и калий също се счита основен фактор, който може да ви доведе до нежелания здравословен проблем твърде рано и неочаквано.

Хипертонията често е наричана "тих убиец", тъй като е възможно да сте засегнати, без да знаете. С времето обаче щетите от високото кръвно се натрупват и водят до сериозни здравословни проблеми. Понякога тя има симптоми, но те са доста общи – главоболие, задъхване, кръвотечение от носа, замайване – и като цяло се проявяват, когато кръвното ви вече е достигнало опасно високи нива.

Именно поради тези причини е важно да следите нивото на своето кръвно – каквато и е идеята на Световния ден на хипертонията – 17 Май.

Превенцията

Движението – едно от най-важните неща. Тренирайте тялото си и то само ще се справя с опасностите. Започнете с промяна в диетата – поемайте повече плодове и зеленчуци и ограничете солта. За да поддържате здравословно тегло, намалете храните, богати на калории и мазнини – вашите килограми играят важна роля при кръвното налягане.

Бъдете подготвени и проверявайте вашето кръвно налягане регулярно в домашни условия. Да, всеки месец може да посещавате личния си лекар и да измерите кръвното си налягане при него. Това обаче е веднъж на месец, а понякога и много по-рядко. Достатъчно ли е, когато имате притеснения? Тайната на добрата превенция в тази посока се крие в това сами да изградите и поддържате полезни навици. Те не касаят единствено правилно хранене или спорт.

Не забравяйте, че понякога посещението при лекар може да бъде съпътствано и с доза стрес, който да повлияе върху отчетените от апарата за измерване на кръвното стойности – резултат от т.нар "синдром на бялата престилка". Именно това е причината да бъдете подготвени у дома и да следите състоянието си в удобна и спокойна обстановка.

Обърнете внимание на здравето си малко по-ефективно. Избягването на високото кръвно налягане може да се случи чрез добрата превенция. А именно тя е резултат от редовното следене. Не е нужно мислите ви да бъдат насочени единствено в апарата за кръвно налягане. Но дори да не сте в напреднала възраст, рисковете съществуват и какво лошо има в това да бъдете подготвени?

Световният ден на хипертонията

Препоръчваме ви да маркирате 17 Май в календара си, Световният ден на хипертонията, защото това касае значимо заболяване, което невинаги има ясни симптоми, а в същото време световните изследвания сочат, че всеки трети възрастен на света страда от хипертония. За щастие съвременните апарати за измерване на кръвно ви дават точен и бърз резултат с натискането на един бутон.

Не забравяйте - регулярното мерене на кръвното налягане у дома подпомага и лекаря за по-точна оценка на състоянието на пациента и последващи действия по отношение на предписания и проследяване.
 

Имиджова публикация

5
Още от
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 месеца
До Иво

Не умея да разказвам, но ми се смяха в болницата...такива хапчета няма. Питах го оня после! Вика ти нормален ли си бе, дадох ти витамин С

А на мен кръвното ми беше 120/80-се с витамина, оная вика: Можео да летиш в космоса бе, закво идваш тька
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Топлофикация всяка година ми проверява кръвното налягане !
3
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 7 месеца
До 1 ..Продължи с разказа, има заинтересовани..
2
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 месеца
Никой не пожела да узнае продължението, кви са били хапчетата и т.н. А е пълно с хипертоници тука, но за тях оня от горе определя събитията в светот
1
5
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 месеца
Преди 20-се години вдигах кръвно 170,180/100,120, докато един приятел не ми даде две малки жълтеникави хапченца...за регулиране на кръвното ми каза!!
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)