Кога за последен път проверихте своето кръвно налягане?

Високото кръвно налягане засяга все повече хора в активна възраст
Обновена: 17 май 2018 15:05 | 17 май 2018 15:05,
5
Кога за последен път проверихте своето кръвно налягане?

Един от всеки пет – това е вероятността да страдате от високо кръвно налягане. Звучи притеснително, нали? Хипертонията, която засяга в повечето случаи лица в напреднала възраст, е факт. Според последни проучвания обаче тя заплашва все повече хора малко след 40-годишна възраст. Казано накратко, всеки на средна възраст рискува да се изправи пред подобен проблем.

Кои фактори създават предпоставки за хипертония

Ако в семейството ви има хора, които страдат от заболяването, вероятността да сте предразположени към него е по-висока. Нека не забравяме и така познатите вредни навици за цялото тяло – пушенето и прекомерната употреба на алкохол, както и застоялия начин на живот. Те са способни да създадат предпоставки за сърдечни проблеми дори при по-млади хора, които в по-късен етап да доведат до инфаркт, инсулт, аневризъм или сърдечна недостатъчност. Приемът на твърде много сол, твърде малко витамин D и калий също се счита основен фактор, който може да ви доведе до нежелания здравословен проблем твърде рано и неочаквано.

Хипертонията често е наричана "тих убиец", тъй като е възможно да сте засегнати, без да знаете. С времето обаче щетите от високото кръвно се натрупват и водят до сериозни здравословни проблеми. Понякога тя има симптоми, но те са доста общи – главоболие, задъхване, кръвотечение от носа, замайване – и като цяло се проявяват, когато кръвното ви вече е достигнало опасно високи нива.

Именно поради тези причини е важно да следите нивото на своето кръвно – каквато и е идеята на Световния ден на хипертонията – 17 Май.

Превенцията

Движението – едно от най-важните неща. Тренирайте тялото си и то само ще се справя с опасностите. Започнете с промяна в диетата – поемайте повече плодове и зеленчуци и ограничете солта. За да поддържате здравословно тегло, намалете храните, богати на калории и мазнини – вашите килограми играят важна роля при кръвното налягане.

Бъдете подготвени и проверявайте вашето кръвно налягане регулярно в домашни условия. Да, всеки месец може да посещавате личния си лекар и да измерите кръвното си налягане при него. Това обаче е веднъж на месец, а понякога и много по-рядко. Достатъчно ли е, когато имате притеснения? Тайната на добрата превенция в тази посока се крие в това сами да изградите и поддържате полезни навици. Те не касаят единствено правилно хранене или спорт.

Не забравяйте, че понякога посещението при лекар може да бъде съпътствано и с доза стрес, който да повлияе върху отчетените от апарата за измерване на кръвното стойности – резултат от т.нар "синдром на бялата престилка". Именно това е причината да бъдете подготвени у дома и да следите състоянието си в удобна и спокойна обстановка.

Обърнете внимание на здравето си малко по-ефективно. Избягването на високото кръвно налягане може да се случи чрез добрата превенция. А именно тя е резултат от редовното следене. Не е нужно мислите ви да бъдат насочени единствено в апарата за кръвно налягане. Но дори да не сте в напреднала възраст, рисковете съществуват и какво лошо има в това да бъдете подготвени?

Световният ден на хипертонията

Препоръчваме ви да маркирате 17 Май в календара си, Световният ден на хипертонията, защото това касае значимо заболяване, което невинаги има ясни симптоми, а в същото време световните изследвания сочат, че всеки трети възрастен на света страда от хипертония. За щастие съвременните апарати за измерване на кръвно ви дават точен и бърз резултат с натискането на един бутон.

Не забравяйте - регулярното мерене на кръвното налягане у дома подпомага и лекаря за по-точна оценка на състоянието на пациента и последващи действия по отношение на предписания и проследяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

5
Още от
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До ИвоНе умея да разказвам, но ми се смяха в болницата...такива хапчета няма. Питах го оня после! Вика ти нормален ли си бе, дадох ти витамин СА на мен кръвното ми беше 120/80-се с витамина, оная вика: Можео да летиш в космоса бе, закво идваш тька
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация всяка година ми проверява кръвното налягане !
3
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 5 години
До 1 ..Продължи с разказа, има заинтересовани..
2
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Никой не пожела да узнае продължението, кви са били хапчетата и т.н. А е пълно с хипертоници тука, но за тях оня от горе определя събитията в светот
1
5
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Преди 20-се години вдигах кръвно 170,180/100,120, докато един приятел не ми даде две малки жълтеникави хапченца...за регулиране на кръвното ми каза!!