Стигнахме ги! Неврологията у нас – на световно ниво

Интервю с акад. проф. Иван Миланов за Puls.bg
21 май 2018 21:09, Антон Асенов
6
Стигнахме ги! Неврологията у нас – на световно ниво
Източник: Личен архив

Акад. проф. д-р Иван Миланов е председател на Българското дружество по неврология и изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Наум". Той беше сред основните лектори на проведената интердисциплинарна научна конференция "Вдъхновяваща наука и иновации". 

Акад. Миланов, до къде е стигнало развитието на неврологията в България?
 
В световен мащаб в последните 10 години неврологията бе в известен застой. Преди това имаше сериозни открития. И сега, през последните 2 години, започват да излизат много нови неща в лечението на редица неврологични заболявания. Огромен е напредъкът в ранната диагностика и лечението на множествената склероза. Фундаментални открития предстоят за това какво предизвиква паркинсоновата болест. Що се отнася до България, смело мога да кажа, че неврологията в последните 15-20 години, по нищо не се различава от останалите държави в Западна Европа. Имаме изключително добри контакти с водещи специалисти от еропейските страни – те идват у нас, български невролози ходят там. В България се прилагат всички най-съвременни и иновативни методи на диагностика и лечение на неврологичните заболявания, които са известни в цял свят. Не може да се оплачем. Същото се отнася и за лекарствата – българските пациенти получават същите медикаменти, както и в останалите европейски страни. Бавим се само в генетичните изследвания, които са скъпи и някои от тях не се правят у нас. Но всичко по отношение на оперативната диагностика, което го има в Европа, има го и у нас.
 
В такъв случай може ли да се каже, че неврологията у нас е галеник на здравната система?
 
В никакъв случай! Само да погледнем цените на неврологичните клинични пътеки, не може да се каже, че сме галеници. Но всички, които сега не обръщат внимание на неврологията, ще дойдат при нас да ги лекуваме един ден. 

Кой е повратният момент в развитието на българската неврология?
 
В нашата специалност, по отношение на науката неврология, повратните моменти дойдоха след 10 ноември 1989 г. Ако отворите един български учебник от преди 30-ина години и един западно европeйски, ще видите огромната разлика. В настоящия момент обаче те вече са еднакви. Нашето поколение невролози направихме много, за да въведем в България всички най-нови постижения на медицината в областта на неврологията.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия
Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са
Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са