Стигнахме ги! Неврологията у нас – на световно ниво

Интервю с акад. проф. Иван Миланов за Puls.bg
21 май 2018 21:09,
6
Стигнахме ги! Неврологията у нас – на световно ниво
Източник: Личен архив

Акад. проф. д-р Иван Миланов е председател на Българското дружество по неврология и изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Наум". Той беше сред основните лектори на проведената интердисциплинарна научна конференция "Вдъхновяваща наука и иновации". 

Акад. Миланов, до къде е стигнало развитието на неврологията в България?
 
В световен мащаб в последните 10 години неврологията бе в известен застой. Преди това имаше сериозни открития. И сега, през последните 2 години, започват да излизат много нови неща в лечението на редица неврологични заболявания. Огромен е напредъкът в ранната диагностика и лечението на множествената склероза. Фундаментални открития предстоят за това какво предизвиква паркинсоновата болест. Що се отнася до България, смело мога да кажа, че неврологията в последните 15-20 години, по нищо не се различава от останалите държави в Западна Европа. Имаме изключително добри контакти с водещи специалисти от еропейските страни – те идват у нас, български невролози ходят там. В България се прилагат всички най-съвременни и иновативни методи на диагностика и лечение на неврологичните заболявания, които са известни в цял свят. Не може да се оплачем. Същото се отнася и за лекарствата – българските пациенти получават същите медикаменти, както и в останалите европейски страни. Бавим се само в генетичните изследвания, които са скъпи и някои от тях не се правят у нас. Но всичко по отношение на оперативната диагностика, което го има в Европа, има го и у нас.
 
В такъв случай може ли да се каже, че неврологията у нас е галеник на здравната система?
 
В никакъв случай! Само да погледнем цените на неврологичните клинични пътеки, не може да се каже, че сме галеници. Но всички, които сега не обръщат внимание на неврологията, ще дойдат при нас да ги лекуваме един ден. 

Кой е повратният момент в развитието на българската неврология?
 
В нашата специалност, по отношение на науката неврология, повратните моменти дойдоха след 10 ноември 1989 г. Ако отворите един български учебник от преди 30-ина години и един западно европeйски, ще видите огромната разлика. В настоящия момент обаче те вече са еднакви. Нашето поколение невролози направихме много, за да въведем в България всички най-нови постижения на медицината в областта на неврологията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Stoycho преди 5 години
Стига сте писали глупости и лъжи. Аз страдам от невролоточно заболяване повече от две години. Обиколил съм всички "добри" невролози в България, включително и въпросния академик за който сте писали. Мнението ми, което се базира на преки наблюдения като пациент е че това е поредния ***, който е приел че лекарската професия е печалбарство.
5
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 години
Академик професор доктор е ако трябва да сме точни. Академик към БАН, професор в МУ-София и Доктор на медицинските науки. И определено не бих нарекъл националния консултант "разказвач на смешки".Към Номер 10: Има множество ефикасни неща просто не по селата и малките градове. Правят се и се реимбурсират повечето съвременни методики за диагностика и лечение на Паркинсонова болест.
4
2
 
0
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Пълни бръщолевения. Да ни звънни академик да му обясня някои работи.
3
2
 
8
 
! Отговори
10 преди 5 години
За паркинсона не говорете моля!Нищо ефикасно няма поне унас."Предстояли изследвания!?"А за скенер в Стара Загора ми поиска частник 500-тин лева-един път и половина повече от пенсията ми.Частникът има, а държавата няма пари да закупи ЯМР!?Отказах разбирасе,за да не умрем с жена ми поне от глад!Здравеопазване!Такава алчност при лекари няма никъде по света!Хуманисти!?"По делата ще ги познаете!"
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да дойдат да се лекуват.Депутатите и шефовете на Касата няма и да имат мозъчен инсулт, защото за тази цел трябва да имат поне малък мозък
1
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Дай Боже,колкото се може по-скоро Великият ДрагалЪвский Ай дук и оцелелите през годините на преяждане негови четници да се възползват от новите достижения на неврологията!И до девето!