До 5 години – без трансмазнини в храните

Планът е на Световната здравна организация
22 май 2018 12:37,
5
До 5 години – без трансмазнини в храните
Източник: Reuters

Световната здравна организация (СЗО) оповести план, чрез който ще опита да елиминира трансмазнините от хранителния режим на световното население в рамките на следващите 5 години. Планът е част от дългосрочната програма на водещата здравна институция за овладяване разпространението на хроничните заболявания в световен план. 

Според скорошен доклад на СЗО елиминирането на трансмазнините е ключов фактор за профилактика на някои от водещите причини за смъртност на населението в световен план. Здравните специалисти асоциират редовната консумация на този тип мазнини със смъртността на поне 500 хиляди души годишно, вследствие на различни сърдечносъдови проблеми.
 
Здравните власти считат, че петгодишният срок за окончателно елиминиране на трансмазнините е реално постижим, защото много страни вече водят активни програми в тази насока. В Дания например мерки за сериозно намаляване съдържанието на трансмазнини в търговките храни се предприемат от 15 години. САЩ и още над 40 други страни вече също са стартирали подобни програми. Нагледен пример за очаквания позитивен ефект на тази мярка може да се вземе от опита на здравните власти в Ню Йорк, САЩ. Там през 2006 г. беше забранено в ресторантите да се сервират храни с трансмазнини. Статистиката сочи, че 10 години по-късно количеството на трансмазнините в кръвта на средностатистическия американец е спаднало с поне 60%. Ползите за здравето в случая се считат за безспорни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: хранитрансмазнини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо след 5 години , а не от другата ?
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яж народе,сега му е времето,че след 5г. няма да има !
3
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
След над половин век се сетиха-а у нас трябва поне още 30години за да влязат в час управниците ни.
2
1
 
8
 
! Отговори
Петкан преди 5 години
От известно време се опитвам да ги избягвам, но е много трудно, защото са навсякъде - сладкарски изделия, някои сирена, пуканки, закуски, кроасани ...
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо след 5 години?!Сигурно за да можем да изядем всички *** що е останало по складовете по света!?Българинът има опит в това да бъде постоянно тровен!В Америка след 01.07.2018г. всеки които продава продукти с трансмазнини го грози затвор от 2 години. Представете за какво става въпрос а нашите деца ще трябва да ги ядат още 5 години! Защо?Дания нищо че е в ЕС ги е забранила още преди 2 години? Бойчето да отговори защо трови децата ни и дали той яде трансмазнини?