Диагноза психично заболяване. Какви са правата на болните?

Какво означава брачна негодност? Отговорът от Puls.bg
23 май 2018 13:00,
30
Диагноза психично заболяване. Какви са правата на болните?
Източник: Reuters

Съдебната психиатрия е клон на психиатрията, в който се разглеждат сложните проблеми, възникващи при срещата между психиатрията и правото, а също и при уреждането на случаите, в които правонарушителите са с психични разстройства. 

Освен в този си смисъл, съдебната психиатрия разглежда още и въпросите, свързани с разработването и прилагането на законодателството в областта на превенцията на психичното здраве.
 
Психиатрично болните, освен като евентуални извършители на престъпления, могат да бъдат още и потърпевши от такива – състоянието им може да стане причина за различни злоупотреби. В този ред на мисли безспорна е необходимостта от правни наредби, пригодени специално за нуждите на тези граждани.
 
Термини като дееспособност, вменяемост и невменяемост в ежедневната реч могат да се чуят дори като обида, натоварени с негативен смисъл. В действителност обаче, всички ние сме участници в обществото и е в общ интерес да вникнем в смисъла на тези понятия.
 
Съдебна психиатрия в гражданското право
 
Докато един човек, бил той психиатрично болен или не, ако има късмет може да изживее спокоен живот без среща с наказателното право, то за сметка на това гражданското такова е неизменна част от съвременното ни битие.
 
Правният статут на лицето като участник в гражданските отношения се определя от неговите способности на правоспособност и дееспособност и се отнася в еднаква степен за всички граждани.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumИма една пословица, "Прави се на луд за пенсия".Значи, още в миналото някои са му хванали цаката.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единия луд другия пиян и луд без коментар
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5А ти си обуй алените потури, завий един пешкир около главата и ще си много убав!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дучо лудия и иваило кузев кои ще излекува 22 години ловешката болница на митинг смях
6
0
 
16
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 5 години
Почти нищо не се прави, за да бъдат опазени здравите, пускат тези нещастни болни хора да се мотаят на свобода и дори в отделни случаи оставят на тях самите отговорността редовно да си пият лекарствата!Уж много добре са защитени правата им, но я си помислете колко пъти сме чули за жилища на хора с леки психични отклонения, които са били отнети чрез измама и на никого не пука!
5
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обличайте си робските носийки и друснете едно хорце за кураж!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumНе си много наясно. Някои пари дават за да се сдобият с такава тапия. После много неща са му простени и той си вилнее както ще или дори изобщо не ходи на работа!
3
5
 
12
 
! Отговори
Много умело увърта преди 5 години
законодателят!За много от тези заболявания се знае, че се наследяват, но никой не пречи на болните да се размножават, особено пък на тези, които донякъде разбират или дори напълно разбират какви ги вършат, но същевременно се ръководят и от някакви свои, налудно формулирани идеи. Близките им знаят, че са с диагноза, но искат внученца и, ако може, те да учат заедно със здравите деца!Да не говорим пък за онези, в чиято ценностна система лице с диагноза и неговите деца са "банкоматчета"!
2
6
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Българите много ги е страх от лудостта и това ги побърква хахаха....щото лепнат ли ти щампата край с теб ще направят всичко за да не се излекуваш....бе тъпо племе....
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местя го...