Е252 - най-старият консервант в хранителната индустрия

Защо още не е забранен за употреба?
23 май 2018 13:52,
7
Е252 - най-старият консервант в хранителната индустрия
Източник: Reuters

Всички Е-та върху етикета на храните, чийто цифров код започва с първа цифра 2, се ползват като консерванти. Тези от тях, чието цифрово изражение е в интервала 240-259, са от групата на т.нар. нитрати. С кода Е252 в хранителната индустрия се означава калиевият нитрат. Той е може би най-старият консервант, ползван за стерилизирането на храни и предпазването им от развитие на бактерии върху тях. Днес Е252 може да се открие върху етикетите на сирена и месни продукти – пушени или варени меса, колбаси и др. Освен бактерицидно и консервиращо действие калиевият нитрат спомага и за запазване на естествения цвят на тези хранителни продукти за по-дълго време. 

Калиевият нитрат (Е252) е одобрен за ползване като добавка в хранителната индустрия в рамките на Европейския съюз, в САЩ и в Австралия. Въпреки това за безопасността му по отношение на човешкото здраве в дългосрочен аспект все още се водят спорове.
 
Няма данни нитратите като самостоятелна група да предизвикват нежелани и опасни реакции в организма след консумация. Те се изнасят бързо с урината и не престояват дълго в тялото. Опасността при тях идва от възможността, попадайки в тялото, под влияние на определени условия да се трансформират в нитрити. Установено е, че ензимни комплекси в слюнката и стомашното съдържимо може да преобразуват нитратната група в нитритна. Допълнителен риск носи сравнително високата температура на вътрешната среда на организма, която улеснява протичането на тази реакция. Полученият калиев нитрит може да отключи редица опасни процеси и взаимодействия в тялото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: храниконсерванти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Пра-Деда ти преди 1 година
До ДядоАко си прочел нещо за амониева селитра, не е било тук. Разбрал, не разбрал и бърза да пише. Това съединение(Е252) е Калиева селитра.
7
1
 
0
 
! Отговори
Дядо преди 5 години
До ЧичоЧичо, изветрял ти е акълът - амониевата селитра няма нищо общо с калиевия нитрат. Чул, недочул, па плещи глупости.
6
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 5 години
Консервантите се слагат от търгашите на храни за да им се повиши срока на годност. Здравето на хората не ги интересува, важното е да се пласира стоката.
5
1
 
7
 
! Отговори
Калиев нитрат преди 5 години
....стомашни болки, повръщане, некоординирани движения и мускулна слабост, възможни нарушения на пулса и аритмия. Хранителната добавка Е 252 нарушава кислородния баланс в кръвта, което предразполага към появата на задух при астматици и обостряне на бъбречни заболявания. Консервантът се отнася към групата на канцерогените, рисков фактор е и води до появата на различни туморни образувания. Абсолютно противопоказно е добавката да се употребява от деца.
4
1
 
2
 
! Отговори
Калиев нитрат преди 5 години
При употребата на калиев нитрат в производството на хранителни продукти, той, практически без контрол, се превръща в нитрити, което е може да навреди на здравето. Някои страни се отказват изцяло от използването му. Изключително важно е да се отбележи, че продължителната и прекалена консумация на продукти със съдържание на консерванта, води до развиване на анемия и бъбречни заболявания. При поглъщане на голямо количество от продукта задължително ще се появят остри стомашни болки, повръщане...
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз само да попитам щото съм малко проС и трудно разбирам- защо не им пишат истинските имена ами ги съкращават на разни Ета. Нека хората да си преценят сами. Трудно се обяснява защо има нузда от ''три нитро мунди дунди цикламат'' в трушията дето и с два аспирина си ставаше без проблем. Колкото до калиевия и натриевия нитрат май ви е страх да им споменете имената да не би някой да почне да забърква димен барут у дома си
2
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Калиевият нитрат или селитрата както го нарича народа се ползва от време оно в приготвянето на домашни наденици,суджуци,луканки и въобще колбаси.Вземете една стара готварска книга и ще видите колко селитра/Е 252/ са слагали нашите баба и дядо.
1
2
 
29
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
Деда ми яде основно домати, чушки, сирене, ягнешко, пилешко и яйца, па живя до 98 и без тия консерванти да пазят храната от бактериите.