Е252 - най-старият консервант в хранителната индустрия

Защо още не е забранен за употреба?
23 май 2018 13:52, Антон Асенов
7
Е252 - най-старият консервант в хранителната индустрия
Източник: Reuters

Всички Е-та върху етикета на храните, чийто цифров код започва с първа цифра 2, се ползват като консерванти. Тези от тях, чието цифрово изражение е в интервала 240-259, са от групата на т.нар. нитрати. С кода Е252 в хранителната индустрия се означава калиевият нитрат. Той е може би най-старият консервант, ползван за стерилизирането на храни и предпазването им от развитие на бактерии върху тях. Днес Е252 може да се открие върху етикетите на сирена и месни продукти – пушени или варени меса, колбаси и др. Освен бактерицидно и консервиращо действие калиевият нитрат спомага и за запазване на естествения цвят на тези хранителни продукти за по-дълго време. 

Калиевият нитрат (Е252) е одобрен за ползване като добавка в хранителната индустрия в рамките на Европейския съюз, в САЩ и в Австралия. Въпреки това за безопасността му по отношение на човешкото здраве в дългосрочен аспект все още се водят спорове.
 
Няма данни нитратите като самостоятелна група да предизвикват нежелани и опасни реакции в организма след консумация. Те се изнасят бързо с урината и не престояват дълго в тялото. Опасността при тях идва от възможността, попадайки в тялото, под влияние на определени условия да се трансформират в нитрити. Установено е, че ензимни комплекси в слюнката и стомашното съдържимо може да преобразуват нитратната група в нитритна. Допълнителен риск носи сравнително високата температура на вътрешната среда на организма, която улеснява протичането на тази реакция. Полученият калиев нитрит може да отключи редица опасни процеси и взаимодействия в тялото.
 

7
Още по темата: храниконсерванти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Дядо преди 7 месеца
До Чичо

Чичо, изветрял ти е акълът - амониевата селитра няма нищо общо с калиевия нитрат. Чул, недочул, па плещи глупости.
6
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Консервантите се слагат от търгашите на храни за да им се повиши срока на годност. Здравето на хората не ги интересува, важното е да се пласира стоката.
5
1
 
7
 
! Отговори
Калиев нитрат преди 7 месеца
....стомашни болки, повръщане, некоординирани движения и мускулна слабост, възможни нарушения на пулса и аритмия. Хранителната добавка Е 252 нарушава кислородния баланс в кръвта, което предразполага към появата на задух при астматици и обостряне на бъбречни заболявания. Консервантът се отнася към групата на канцерогените, рисков фактор е и води до появата на различни туморни образувания. Абсолютно противопоказно е добавката да се употребява от деца.
4
1
 
2
 
! Отговори
Калиев нитрат преди 7 месеца
При употребата на калиев нитрат в производството на хранителни продукти, той, практически без контрол, се превръща в нитрити, което е може да навреди на здравето. Някои страни се отказват изцяло от използването му. Изключително важно е да се отбележи, че продължителната и прекалена консумация на продукти със съдържание на консерванта, води до развиване на анемия и бъбречни заболявания. При поглъщане на голямо количество от продукта задължително ще се появят остри стомашни болки, повръщане...
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
аз само да попитам щото съм малко проС и трудно разбирам- защо не им пишат истинските имена ами ги съкращават на разни Ета. Нека хората да си преценят сами. Трудно се обяснява защо има нузда от ''три нитро мунди дунди цикламат'' в трушията дето и с два аспирина си ставаше без проблем. Колкото до калиевия и натриевия нитрат май ви е страх да им споменете имената да не би някой да почне да забърква димен барут у дома си
2
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 7 месеца
Калиевият нитрат или селитрата както го нарича народа се ползва от време оно в приготвянето на домашни наденици,суджуци,луканки и въобще колбаси.Вземете една стара готварска книга и ще видите колко селитра/Е 252/ са слагали нашите баба и дядо.
1
2
 
29
 
! Отговори
Ти да видиш преди 7 месеца
Деда ми яде основно домати, чушки, сирене, ягнешко, пилешко и яйца, па живя до 98 и без тия консерванти да пазят храната от бактериите.

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути
Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)