Лекари в депресия, не търсят помощ, самолекуват се!

Само 6% от медиците се лекуват, страдат от бърнаут
23 май 2018 10:15, Боряна Павлова
4

2747 гледания   |  Още видео

Над 60% от страдащите от депресия лекари не търсят професионална помощ, а 1/4 от тях се самолекуват с алтернативни методи. Само 6% от медиците се самолекуват, като си предписват лекарства. Това стана ясно от думите на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Коментарът ѝ идва след инцидента в столична болница, при който анестезиолог отключи агресивно поведение и размаха пистолет към своите колеги.

"Депресията е малко по-честа при лекарите, отколкото в общата популация. Работата на лекаря изисква не само да прекарваш много време на работното място - поемаш много отговорности, взимаш много решения за кратко време. Като добавим несигурността на здравната системата, въвеждането на нови технологии... това е допълнителен стрес", обясни проф. Миланова пред Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че не би се изненадала, ако все повече хора изпадат в криза. Специалистът посочи, че много изследвания показват, че младите лекари също са подложени на голям стрес.

С около 15 до 30% е по-голяма заболеваемостта от депресия сред младите лекари, отколкото сред останалите медици, стана ясно още от думите на проф. Миланова.

Относно "бърнаут-а" тя посъветва да се прецени до каква степен е натоварването и каква е нуждата от почивка, за да има баланс между едното и другото.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
уточнение преди 6 месеца
сноубордове и медали (от билбордовете на американската фондация, нали), нещо като поощрителните пътепоказатели на лафката (am.em.)
3
1
 
1
 
! Отговори
офффф преди 6 месеца
диригента-музиколог е дразнещ и виновен, медиците започнаха да се разхождат доста подобно на уличните диригент(к)и, с черни лачини чипици. Какво ще кажат от американската лафка за това? сноубордове, медали за художници и накрая ни нарисуваха пак в депресия, нали Те трябва да са супер(дебели), а ние слаби или депресирани? все пак музиколога не е виновен, той не се предава, той се грижи за хората, дори когато ги Гига (G) депресира.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Познавам доста лекари,но не съм останал с впечатление,че са прегрели професионално.Поркат си кат змейове и ич не им пука! Ако могат да оскубят някой пациент добре,ако не здраве да е!
1
1
 
9
 
! Отговори
пациент преди 6 месеца
реално нереформирана система, защото некадърната реформа дори е по-вредна! Лекарите имат нужда и от по-високо заплащане и от почивка дараги управници!

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут