Лекари в депресия, не търсят помощ, самолекуват се!

Само 6% от медиците се лекуват, страдат от бърнаут
23 май 2018 10:15,
4

Над 60% от страдащите от депресия лекари не търсят професионална помощ, а 1/4 от тях се самолекуват с алтернативни методи. Само 6% от медиците се самолекуват, като си предписват лекарства. Това стана ясно от думите на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Коментарът ѝ идва след инцидента в столична болница, при който анестезиолог отключи агресивно поведение и размаха пистолет към своите колеги.

"Депресията е малко по-честа при лекарите, отколкото в общата популация. Работата на лекаря изисква не само да прекарваш много време на работното място - поемаш много отговорности, взимаш много решения за кратко време. Като добавим несигурността на здравната системата, въвеждането на нови технологии... това е допълнителен стрес", обясни проф. Миланова пред Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че не би се изненадала, ако все повече хора изпадат в криза. Специалистът посочи, че много изследвания показват, че младите лекари също са подложени на голям стрес.

С около 15 до 30% е по-голяма заболеваемостта от депресия сред младите лекари, отколкото сред останалите медици, стана ясно още от думите на проф. Миланова.

Относно "бърнаут-а" тя посъветва да се прецени до каква степен е натоварването и каква е нуждата от почивка, за да има баланс между едното и другото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
уточнение преди 5 години
сноубордове и медали (от билбордовете на американската фондация, нали), нещо като поощрителните пътепоказатели на лафката (am.em.)
3
1
 
2
 
! Отговори
офффф преди 5 години
диригента-музиколог е дразнещ и виновен, медиците започнаха да се разхождат доста подобно на уличните диригент(к)и, с черни лачини чипици. Какво ще кажат от американската лафка за това? сноубордове, медали за художници и накрая ни нарисуваха пак в депресия, нали Те трябва да са супер(дебели), а ние слаби или депресирани? все пак музиколога не е виновен, той не се предава, той се грижи за хората, дори когато ги Гига (G) депресира.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам доста лекари,но не съм останал с впечатление,че са прегрели професионално.Поркат си кат змейове и ич не им пука! Ако могат да оскубят някой пациент добре,ако не здраве да е!
1
1
 
10
 
! Отговори
пациент преди 5 години
реално нереформирана система, защото некадърната реформа дори е по-вредна! Лекарите имат нужда и от по-високо заплащане и от почивка дараги управници!