Пародонтоза – доколко ви заплашва?

Има 3 важни предразполагащи фактора, вижте ги!
23 май 2018 12:52,
1
Пародонтоза – доколко ви заплашва?
Източник: Reuters

Гингивит и пародонтит са най-често срещаните пародонтални заболявания в устната кухина. 

Гингивитът представлява възпаление на гингивата, което е локализирано в нея, не се придружава от промени в алвеоларната кост, нито пък е налице нарушение в гингиво-букалната херметична връзка.
 
Пародонтитът е мултифакторно заболяване, при което нормалният баланс между микробната плака и отговора на организма е нарушен. Пародонталното заболяване се характеризира със загуба на прикрепване и загуба на алвеоларна кост.
 
Първичната профилактика на гингивита и първичната и вторична профилактика на пародонтита са базирани на ефективен плак-контрол, провеждан ежедневно.
 
Основните причинители на заболяванията на пародонта са бактериите от зъбната плака. Какво увреждане ще настъпи в тъканите на пародонта до голяма степен зависи от реакциите на организма. Някои състояния оказват съществено влияние върху реактивността на организма.
 
Орални контрацептиви
 
Оралните контрацептиви съдържат синтетичен естроген и прогестерон, с което създават физиологично състояние на жената. По-голямата е честотата на катарални гингивити и гингивална хиперплазия (разрастване на гингивата) при жени, приемащи орални контрацептиви.
 
Гингивалното възпаление се повишава в пряка зависимост от продължителността на употреба на тези медикаменти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: пародонтоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се учат на глупости си мислят няма да разберем кои по *** ами викнете ни и нас бре и ни е къртим е и ние черпим е не що сте скрънзи бре