В Седмицата на щитовидната жлеза – данни за заболяемостта у нас

Интервю на здравния портал Puls.bg с Мария Силяновска
25 май 2018 12:07,
2
В Седмицата на щитовидната жлеза – данни за заболяемостта у нас
Източник: Личен архив

Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, но не знае, защото липсва скрининг. От 25 до 31 май в България ще се проведе, станалата вече традиционна Седмица на щитовидната жлеза, организирана от Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза (ВИОМ).

Разговаряме с Мария Силяновска, председател на Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза (ВИОМ) и основен двигател на кампанията за проблемите, с които се сблъскват българските пациенти с тиреоидни заболявания, какво трябва да се промени и на какво могат да разчитат в рамките на седвицата на щитовидната жлеза.
 
Г-жо Силяновска, с каква честота се наблюдават проблемите на щитовидната жлеза по света и какъв е броят на засегнатите български пациенти?
 
Нямам точна информация в световен мащаб, но в България всеки един от 10 души страда от заболявания на щитовидната жлеза, като най-често срещаното е хипотиреоидизъм. 

Ясно ли е колко са пациентите с рак на щитовидната жлеза? 

 
Около 300 - 350 на година са новооткритите случаи. Информацията за реалния брой в раковия регистър не е точна, тъй като поради спецификата на заболяването, има пациенти, които въобще не са заведени в регистъра.
 
Това означава ли, че са необходими промени в регистъра, за да може той точно да отразява броя на заболелите?
 
Разбира се, това е фундамент за раковите заболявания, но трябва група ентусиасти, които да поработят "про боно" за подобряване на системата за отчитане и нещата ще се случат.
 
Навреме или късно се поставя диагнозата в България, в сравнение с останалите страни? Знае ли се какъв е процентът на късно диагностицираните пациенти? 
 
Определено диагнозата, често, (но не само в България ) се поставя не навреме. Това се дължи на факта, че обикновено симптомите са нетипични и пациентите първоначално се лекуват от други заболявания като метаболитни, кардиологични, нервно – психически. Наличието на репродуктивни проблеми също може да се дължи на проблеми със щитовидната жлеза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
LoSho преди 5 години
Аз почти не познавам жена, която да няма проблеми с щитовидната си жлеза
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са последствията от Чернобил и лъжите на соца.