Здравната карта ще се отрази негативно на пациентите

От нея се очаква да бъдат недоволни и лекарите
28 май 2018 20:20, Екип на Bloomberg
3
Здравната карта ще се отрази негативно на пациентите
Снимка: Pixabay

Здравната карта е добър механизъм за Здравната каса, но от него биха били недоволни пациентите и лекарите. Такова мнение изрази доц. д-р Спас Спасков, бивш изпълнителен директор на „Пирогов“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако трябва да се плаща съобразно здравната карта, съвсем естествено ще се ограничи достъпът на пациентите до медицинска помощ и ще се ограничат плащанията към лекарите. От един такъв механизъм биха били недоволни пациентите и лекарите. Той е много добър пък за Здравната каса, тъй като тя ще ограничи чисто механично разходите си. По този начин всъщност системата се стреми да задоволи потребностите на Здравната каса, а не на пациентите и на лекарите. От там идва и протестът“.

Според доц. д-р Спасков с механизма на Здравната каса практически се прави опит за връщане много назад към времето, когато пациентите се лекуваха според местоживеенето им.

„Например пациент, живеещ в Тутракан, ще бъде лекуван в Тутракан, а не в София. В момента през Здравната каса има стремеж да се получи същото - пациентите да бъдат закрепени към съответните районни болници, като по този начин да се разреши до известна степен и проблемът на районните болници и да има някакъв поток от пациенти“.

Той смята, че чисто пазарният стремеж би следвало да бъде пациентите да отиват там, където ще бъдат доволни от лечението. А здравната карта практически ще пречи на такова движение на пациентите.

„С администрирането през Здравната каса се излиза от пазарния механизъм и се влиза в една стара схема на администриране на медицинската услуга“.

„Ако говорим за механизми, по които става разпределението на средствата в страната, и приемем, че правилни са не административните мерки, а пазарните механизми, то неизбежно ще започнем да мислим и за фалити на болници. Тъй като те са търговски дружества и биха подлежали изцяло на правилата на общото действие с парите. Тогава, когато искаме тези правила да бъдат нарушени, а чисто административно да разпределяме парите, тогава няма да говорим за фалити, а ще има подпомагания на губещи звена и губещи търговски дружества, каквито са болниците“, обясни още бившият изпълнителен директор на „Пирогов“.

Доц. д-р Спасков посочи, че това, което трябва да се направи и от политиците, е да има ясна политическа концепция отиваме ли към пазарни механизми в здравеопазването или отиваме към чисто административни такива. 

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Пациент преди 7 месеца
Защо здравните осигуровки не в индивидуална сметка? Тогава всеки ще си решава дали да ги харчи за тутракански лекар или софийски. Отговор на първия въпрос: Не съм виждал *** да плаща здравни.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Появи ли се идея да крадът по-малко, веднага почват да говорят, че пациентите ще бъдат недоворни.

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути
Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)