Здравната карта ще се отрази негативно на пациентите

От нея се очаква да бъдат недоволни и лекарите
28 май 2018 20:20, Екип на Bloomberg
3
Здравната карта ще се отрази негативно на пациентите
Снимка: Pixabay

Здравната карта е добър механизъм за Здравната каса, но от него биха били недоволни пациентите и лекарите. Такова мнение изрази доц. д-р Спас Спасков, бивш изпълнителен директор на „Пирогов“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако трябва да се плаща съобразно здравната карта, съвсем естествено ще се ограничи достъпът на пациентите до медицинска помощ и ще се ограничат плащанията към лекарите. От един такъв механизъм биха били недоволни пациентите и лекарите. Той е много добър пък за Здравната каса, тъй като тя ще ограничи чисто механично разходите си. По този начин всъщност системата се стреми да задоволи потребностите на Здравната каса, а не на пациентите и на лекарите. От там идва и протестът“.

Според доц. д-р Спасков с механизма на Здравната каса практически се прави опит за връщане много назад към времето, когато пациентите се лекуваха според местоживеенето им.

„Например пациент, живеещ в Тутракан, ще бъде лекуван в Тутракан, а не в София. В момента през Здравната каса има стремеж да се получи същото - пациентите да бъдат закрепени към съответните районни болници, като по този начин да се разреши до известна степен и проблемът на районните болници и да има някакъв поток от пациенти“.

Той смята, че чисто пазарният стремеж би следвало да бъде пациентите да отиват там, където ще бъдат доволни от лечението. А здравната карта практически ще пречи на такова движение на пациентите.

„С администрирането през Здравната каса се излиза от пазарния механизъм и се влиза в една стара схема на администриране на медицинската услуга“.

„Ако говорим за механизми, по които става разпределението на средствата в страната, и приемем, че правилни са не административните мерки, а пазарните механизми, то неизбежно ще започнем да мислим и за фалити на болници. Тъй като те са търговски дружества и биха подлежали изцяло на правилата на общото действие с парите. Тогава, когато искаме тези правила да бъдат нарушени, а чисто административно да разпределяме парите, тогава няма да говорим за фалити, а ще има подпомагания на губещи звена и губещи търговски дружества, каквито са болниците“, обясни още бившият изпълнителен директор на „Пирогов“.

Доц. д-р Спасков посочи, че това, което трябва да се направи и от политиците, е да има ясна политическа концепция отиваме ли към пазарни механизми в здравеопазването или отиваме към чисто административни такива. 

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Пациент преди 4 месеца
Защо здравните осигуровки не в индивидуална сметка? Тогава всеки ще си решава дали да ги харчи за тутракански лекар или софийски. Отговор на първия въпрос: Не съм виждал *** да плаща здравни.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Появи ли се идея да крадът по-малко, веднага почват да говорят, че пациентите ще бъдат недоворни.

Българката харчи над 40% повече за по-висок клас грим
Българката харчи над 40% повече за по-висок клас грим

Българката харчи над 40% повече за по-висок клас грим

Признаци на ниски нива на естроген
Признаци на ниски нива на естроген

Признаци на ниски нива на естроген