Кога е полезно да изследваме хематокрита и хемоглобина?

И как да интерпретираме резултатите?
Обновена: 11 юни 2018 14:06 | 29 май 2018 12:07, Eкип на Puls.bg
2
Кога е полезно да изследваме хематокрита и хемоглобина?
Източник: Reuters

Хематокритът представлява делът на обема на еритроцитите (червените кръвни клетки) спрямо общия обем на кръвта. Синоними са фракция на еритроцитния обем, както и PCV. 

Стойностите на хематокрита се различават в зависимост от пола, възрастта, надморската височина, както и от тютюнопушенето. Влияние могат да окажат фактори като климат, сезон, дали стойността е измерена сутрин или вечер, както и положението на тялото. Но те най-често нямат съществена клинична значимост.
 
При мъжете стойностите на хематокрита са малко по-високи от тези при жените. Мъже – от 0.40 до 0.53, а за жени – от 0.36 до 0.48. При новородени през първия месец стойностите на хематокрита могат да достигнат до 0.70, без това да е патологично отклонение, тъй като при тях има физиологично покачване, което постепенно през втория и третия месец от раждането спада.
 
Като критични стойности на хематокрита се приемат стойности извън референтния интервал за здрави лица, която стойност налага предприемането на незабавни терапевтични действия. Такива стойности за хематокрита са под 0.15 и над 0.55.
 
Хематокритните стойности при пушачи са по-високи. Най-високи са стойностите на хематокрита сутрин и с течение на деня намаляват, като около 20 часа те са най-ниски. В изправено положение стойността на хематокрита е с 5% по-висока в сравнение с легнало (от преразпределението на течностите).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-добре ще е да реши лекар.
1
1
 
3
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Много глупаво заглавие!? Може ли да ни обясни Антон Асенов: " Кога не е полезно да изследваме хематокрита и хемоглобина?". Хемоглобина и хематокрита се изследват профилактично или при нужда господин "журналист" и няма как да бъде полезно или не!