За съвременния подход в лечението на чревните заболявания

Интервю на Puls.bg с проф. д-р Борислав Владимиров
Обновена: 11 юни 2018 14:03 | 29 май 2018 12:52, Eкип на Puls.bg
1
За съвременния подход в лечението на чревните заболявания
Източник: Pixabay

Проф. д-р Борислав Владимиров е началник клиника по гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Разговаряме с него за чревните заболявания и възможностите за съвременното им лечение. 

Какво е влиянието на улцерозния колит върху качеството на живот?
 
Хроничните възпалителни заболявания на червото включват група от заболявания, като най-честите са улцерозният колит и болестта на Крон. Както при улцерозния колит, така и при болестта на Крон качеството на живота е рязко намалено. Те са социално значими заболявания. Започват предимно в детска и млада активна възраст и продължават през целия живот. 
 
Заболяванията са хронични с прогресивно увреждане на стомашно-чревния тракт. Те са системни, тъй като имат и извънчревни прояви и водят до инвалидизиране. Някои усложнения може да са животозастрашаващи. Рискът от развитие на рак на дебелото черво при двете заболявания и рак на жлъчните пътища при улцерозния колит нараства прогресивно с продължителността на заболяването.
 
Оперативните интервенции са чести. Допринасят за развитие или задълбочаване на нарушеното усвояване на хранителните вещества, амилоидоза и недохранване. Всичко това откъсва боледуващия от неговата среда, затруднява ежедневната и социалната му активност и трудоспособност (в около 70% от случаите), налага чести пролежавания в болнично заведение и продължително лечение със сериозни медикаменти, потискащи имунната система. Това увеличава риска от инфекции и развитие на тумори. Възникват психологични и социални проблеми.
 
Кой трябва да лекува възпалителните чревни заболявания?
 
Пациентите с улцерозен колит и болест на Крон навсякъде по света се лекуват в специализирани центрове за тези заболявания. На този етап биологичното лечение у нас според критериите на НЗОК се извършва в няколко болници, които, без да бъдат специализирани само за пациенти с улцерозен колит и болест на Крон, имат необходимите специалисти, голям брой пациенти и необходимата апаратура за правилната диагноза и лечение. Всички пациенти с умерено тежки и тежки форми на протичане и усложнения на тези заболявания също трябва да се лекуват в тези болници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
Консерванти, палмови масла, хидрогенирани масла, ГМО - от там идват болестите.