За съвременния подход в лечението на чревните заболявания

Интервю на Puls.bg с проф. д-р Борислав Владимиров
Обновена: 11 юни 2018 14:03 | 29 май 2018 12:52, Eкип на Puls.bg
1
За съвременния подход в лечението на чревните заболявания
Източник: Pixabay

Проф. д-р Борислав Владимиров е началник клиника по гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Разговаряме с него за чревните заболявания и възможностите за съвременното им лечение. 

Какво е влиянието на улцерозния колит върху качеството на живот?
 
Хроничните възпалителни заболявания на червото включват група от заболявания, като най-честите са улцерозният колит и болестта на Крон. Както при улцерозния колит, така и при болестта на Крон качеството на живота е рязко намалено. Те са социално значими заболявания. Започват предимно в детска и млада активна възраст и продължават през целия живот. 
 
Заболяванията са хронични с прогресивно увреждане на стомашно-чревния тракт. Те са системни, тъй като имат и извънчревни прояви и водят до инвалидизиране. Някои усложнения може да са животозастрашаващи. Рискът от развитие на рак на дебелото черво при двете заболявания и рак на жлъчните пътища при улцерозния колит нараства прогресивно с продължителността на заболяването.
 
Оперативните интервенции са чести. Допринасят за развитие или задълбочаване на нарушеното усвояване на хранителните вещества, амилоидоза и недохранване. Всичко това откъсва боледуващия от неговата среда, затруднява ежедневната и социалната му активност и трудоспособност (в около 70% от случаите), налага чести пролежавания в болнично заведение и продължително лечение със сериозни медикаменти, потискащи имунната система. Това увеличава риска от инфекции и развитие на тумори. Възникват психологични и социални проблеми.
 
Кой трябва да лекува възпалителните чревни заболявания?
 
Пациентите с улцерозен колит и болест на Крон навсякъде по света се лекуват в специализирани центрове за тези заболявания. На този етап биологичното лечение у нас според критериите на НЗОК се извършва в няколко болници, които, без да бъдат специализирани само за пациенти с улцерозен колит и болест на Крон, имат необходимите специалисти, голям брой пациенти и необходимата апаратура за правилната диагноза и лечение. Всички пациенти с умерено тежки и тежки форми на протичане и усложнения на тези заболявания също трябва да се лекуват в тези болници.
 

1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Консерванти, палмови масла, хидрогенирани масла, ГМО - от там идват болестите.

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути
Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

Сутрешно прочистване на мислите само за 10 минути

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)