Бащите на българското инвитро: Проф. Щерев

Интервю на Puls.bg по повод 30 г. инвитро в България
Обновена: 11 юни 2018 14:01 | 30 май 2018 12:52, Eкип на Puls.bg
8
Бащите на българското инвитро: Проф. Щерев
Източник: Личен архив
Тази година сдружение "Зачатие" – организацията на българите с репродуктивни проблеми – отбелязва 30-тия юбилей на инвитро медицината в България. Сдружението представя видните български учени и лекари, положили основите на тази високохуманна научна област у нас...
 
От 13 години сдружение "Зачатие" провежда Деня на репродуктивното здраве, посветен на различни теми по въпросите на репродуктивното здраве и зачеването. Доброволците срещат на едно място водещи специалисти по редпродуктивна медицина и хора, мечтаещи за дете. Тази година Денят на репродуктивното здраве е посветен на доайените в инвитрото в България. Събитието ще се проведе на 9 юни в Плевен.
 
"Бащите на българското инвитро": Проф. д-р Атанас Щерев
 
Проф. д-р Атанас Щерев е завършил Медицинския университет в София през 1969 г. Има специалност по акушерство и гинекология и квалификация по репродуктивна медицина и асистирана репродукция. Специализирал е в клиники в Москва, Виена, Мюнстер, Сан Диего. Член е на ESHRE и ASRM. Има над 70 публикации в български и чуждестранни издания по темата на репродуктивната медицина, акушерството и гинекологията. Бил е народен представител в 36-тото, 39-тото и 40-тото Народно събрание. Негова е заслугата за използване на ултразвук в гинекологията. Пионер във внедряването на лечението чрез ин витро оплождане в България. През 1988 г. съвместно с биолога проф. д-р Илия Ватев довеждат до раждането на първото бебе, заченато по метода ин витро у нас. През 2003 г. открива специализираната АГ болница "Д-р Щерев" в София. Носител на Орден „Стара планина" - I степен за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология.
 
Проф. Щерев, откога датира Вашият интерес към репродуктивната медицина и на какво се дължи той?
 
Работя в областта на репродуктивната медицина от 1975 г., когато постъпих като асистент на основателя на акушеро-гинекологичната ендокринология в България - проф. Докумов. През 1978 г. се роди първото инвитро бебе във Великобритания. Постепенно интересът към метода нарасна много и се появиха все повече публикации за инвитро технологията, които сериозно предизвикаха интереса ми. През 1982 г. аз вече четях лекции по инвитро оплождане към Института по ендокринология, геронтология и гериатрия. За мен в началото това беше по-скоро теоретично занимание, като моя главна цел беше хормоналната дейност на яйчниците при определени заболявания. Тогава извършвахме клиновидни резекции на яйчниците, като исках да направим пункция на яйчникови структури и да изследваме определен тип хормони едновременно в кръвта на пациентите и във фоликуларната течност.
 

8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турците го правят от доста по-късно, но пък доста по-добре, защо ли така...
6
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
До До 3
Написал съм го "ще намалеят на половина", значи за останалите ще могат да се отделят повече средства, а не както до сега парите да достгат само за около 10% от проблемните двойки....от което най-успешно се ползва ДОКТОРСКАТА МАФИЯ...
5
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 месеца
До Анонимeн - Кой казва това? Ти, който се страхуваш дори името да си напишеш? Бог решава тези неща. Той праща трудности на тези, които могат да ги преодолеят. И по твоята логика.... на всички силиконови кукли отдавна трябваше да е отмъстила природата. Или може би като някой се разболее, не трябва и да се лекува, защото пак природата ще му отмъсти, че приема лекарства, прави операции....
4
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 7 месеца
И тези с репродуктивни проблеми, които не са малко, какво? И кой си ти, че да съдиш хора със заболявания?! Това е, прост и ограничен народ. В ин витрото няма нищо химическо или нередно, просто шанса е по висок от нормалното зачеване. Има много стойностни хора с подобни проблеми и помни, че никой не е застрахован!
3
4
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, както и разходите за инвитро-процедури, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
Просто и много по-евтно нали, но пък докторската мафия ще „пострада“...
2
8
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
Предлагам човешки ембриони с първокачествен набор от гени. При поръчки над 500 бройки - отстъпка.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Природата ще си отмъсти, задето се бъркате в работата й.

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето
Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето