Бащите на българското инвитро: Проф. Щерев

Интервю на Puls.bg по повод 30 г. инвитро в България
Обновена: 11 юни 2018 14:01 | 30 май 2018 12:52, Eкип на Puls.bg
8
Бащите на българското инвитро: Проф. Щерев
Източник: Личен архив
Тази година сдружение "Зачатие" – организацията на българите с репродуктивни проблеми – отбелязва 30-тия юбилей на инвитро медицината в България. Сдружението представя видните български учени и лекари, положили основите на тази високохуманна научна област у нас...
 
От 13 години сдружение "Зачатие" провежда Деня на репродуктивното здраве, посветен на различни теми по въпросите на репродуктивното здраве и зачеването. Доброволците срещат на едно място водещи специалисти по редпродуктивна медицина и хора, мечтаещи за дете. Тази година Денят на репродуктивното здраве е посветен на доайените в инвитрото в България. Събитието ще се проведе на 9 юни в Плевен.
 
"Бащите на българското инвитро": Проф. д-р Атанас Щерев
 
Проф. д-р Атанас Щерев е завършил Медицинския университет в София през 1969 г. Има специалност по акушерство и гинекология и квалификация по репродуктивна медицина и асистирана репродукция. Специализирал е в клиники в Москва, Виена, Мюнстер, Сан Диего. Член е на ESHRE и ASRM. Има над 70 публикации в български и чуждестранни издания по темата на репродуктивната медицина, акушерството и гинекологията. Бил е народен представител в 36-тото, 39-тото и 40-тото Народно събрание. Негова е заслугата за използване на ултразвук в гинекологията. Пионер във внедряването на лечението чрез ин витро оплождане в България. През 1988 г. съвместно с биолога проф. д-р Илия Ватев довеждат до раждането на първото бебе, заченато по метода ин витро у нас. През 2003 г. открива специализираната АГ болница "Д-р Щерев" в София. Носител на Орден „Стара планина" - I степен за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология.
 
Проф. Щерев, откога датира Вашият интерес към репродуктивната медицина и на какво се дължи той?
 
Работя в областта на репродуктивната медицина от 1975 г., когато постъпих като асистент на основателя на акушеро-гинекологичната ендокринология в България - проф. Докумов. През 1978 г. се роди първото инвитро бебе във Великобритания. Постепенно интересът към метода нарасна много и се появиха все повече публикации за инвитро технологията, които сериозно предизвикаха интереса ми. През 1982 г. аз вече четях лекции по инвитро оплождане към Института по ендокринология, геронтология и гериатрия. За мен в началото това беше по-скоро теоретично занимание, като моя главна цел беше хормоналната дейност на яйчниците при определени заболявания. Тогава извършвахме клиновидни резекции на яйчниците, като исках да направим пункция на яйчникови структури и да изследваме определен тип хормони едновременно в кръвта на пациентите и във фоликуларната течност.
 

8
Още от
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турците го правят от доста по-късно, но пък доста по-добре, защо ли така...
6
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца
До До 3
Написал съм го "ще намалеят на половина", значи за останалите ще могат да се отделят повече средства, а не както до сега парите да достгат само за около 10% от проблемните двойки....от което най-успешно се ползва ДОКТОРСКАТА МАФИЯ...
5
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 2 месеца
До Анонимeн - Кой казва това? Ти, който се страхуваш дори името да си напишеш? Бог решава тези неща. Той праща трудности на тези, които могат да ги преодолеят. И по твоята логика.... на всички силиконови кукли отдавна трябваше да е отмъстила природата. Или може би като някой се разболее, не трябва и да се лекува, защото пак природата ще му отмъсти, че приема лекарства, прави операции....
4
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
И тези с репродуктивни проблеми, които не са малко, какво? И кой си ти, че да съдиш хора със заболявания?! Това е, прост и ограничен народ. В ин витрото няма нищо химическо или нередно, просто шанса е по висок от нормалното зачеване. Има много стойностни хора с подобни проблеми и помни, че никой не е застрахован!
3
4
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца
По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, както и разходите за инвитро-процедури, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
Просто и много по-евтно нали, но пък докторската мафия ще „пострада“...
2
8
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца
Предлагам човешки ембриони с първокачествен набор от гени. При поръчки над 500 бройки - отстъпка.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Природата ще си отмъсти, задето се бъркате в работата й.

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци
Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)