Окончателно! Камен Плочев напуска здравната каса

Надзорният съвет на НЗОК трябва да разгледа молбата му
Обновена: 30 май 2018 12:33 | 30 май 2018 12:32, Бойчо Попов
19
Окончателно! Камен Плочев напуска здравната каса
снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е входирал писмо до Надзорния съвет на касата с молба да бъде освободен от длъжност. Мотив за искането му е влошеното му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения. Това обясниха от пресцентъра на НЗОК  Investor.bg.

Оттам посочиха още, че за днес не е предвидено заседание на Надзорния съвет, но вероятно това ще се случи в следващите дни, най-късно в началото на другата седмица.

Съветът трябва да установи, че Плочев не може да изпълнява длъжността си повече от три месеца. След като констатира това, надзорът на касата ще изпрати документите в Народното събрание и ще предложи на парламента да прекрати правомощията му.

По закон управителят на касата се избира от депутатите и няма право да отсъства по болест повече от три месеца. Този период изтече на 28 май и статутът му трябва да бъде преразгледан.

В момента задълженията на проф. Плочев се изпълняват от д-р Йорданка Пенкова от РЗОК-Шумен.

Камен Плочев беше назначен за шеф на касата през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Здравословното му състояние му обаче се влоши през февруари след остри противоречия със здравния министър Кирил Ананиев. Повод за конфликта бе казусът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове, които към края на миналата година са близо 270 млн. лева.

Проф. Плочев уведоми за проблема депутатите в Народното събрание, но министърът се обиди, че управителят на касата е действал зад гърба му и поиска осткавката му. Малко след скандала Плочев беше приет в болница със сърдечен проблем, като от тогава е в болнични.

Заместничката му Йорданка Пенкова подписа Националния рамков договор за 2018 г. и одобри плащанията към лечебните заведения в страната през първите месеци на годината.  

Пенкова има подкрепата на управляващата партия ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Oska преди 5 години
Vreme e sichkite bulgarski gradani da napusnat zdravnata kasa, da sprat plastane na zdravnite vnoski v nistoto...i da si sabirat parite v trezorite na amerikanskata targovska bamka...samo tam ima nai-goliama sigurnost v europa...
12
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Резила с тая каса наистина е голям. Оказва се, че ако се разболееш в чужбина, нзок не заплаща на чуждестранната здравна каса (в рамките на ЕС, всеки има право да се лекува в държавни клиники, в различните държави)... Но, нашите калъфи не изплащат разходите, а били длъжни!
11
0
 
2
 
! Отговори
Casino red преди 5 години
Super novina. Apropo ministar Ananiev, bg narod kolko broiki publichni klozeti ima po bg kmetstvata i kak sa razpolojeni te na geografskata karta na rbg?! Vhod za tesi bg klozeti s bg zdravna karta li stava ili samo s bg bankova debitna karta?! Naprimer morskata gradina v Burgas, plajovete na Burgaz, teatera v Burgaz, selo Beden, selo Krushevec, selo Dragana...kvartal Faculteto, Darvenica, Boyana, Ovcha kupel, Suhata reka, Lozenec, Mladost 1,2,3,4, Lunin 1, 2, 3, 4, Nadejda 1,2,3,4,5,6,7,8,9...?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко! Един честен и неподкупен човек се намери да е начело на НЗОК и веднага му запушиха устата. А счетоводителят - здравен министър, пак ли ще се "обиди", ако Плочев загине заради него?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съществува дума "входирал". Измислиха я неграмотните политици, журналистите започнаха да я повтарят като някой Гьобелс, в опит да я направят истина. Няма "входирал", "изходирал". Внесъл, изнесъл, вкарал, изкарал.
8
0
 
5
 
! Отговори
р преди 5 години
Откакто има Здравна каса /НЗОК/ и рецептурни книжки , само проблеми със здравеопазването ни и разтакаване на народа. Оттогава и огромни опашки при джипита и в аптеките.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се , че човека е възрастен и не му се краде.Тази работа е за млад. Да краде и да не му стига.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът напуска по здравословни причини, бе червени *** на Позитано.Даже и не умеете да четете!
5
2
 
5
 
! Отговори
Тъпо преди 5 години
За пореден път ГЕРБ-аджийската мафия ви го тури. Да ви и в заспалите загубеняция
4
2
 
19
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Плочев показа кирливите ризи и лъжи на герб и го разболяха, тъй като става дума за 270 млн дефицит неразплатени лекарства, може и да почине случайно
3
2
 
18
 
! Отговори
що е това преди 5 години
ГЕРБАДЖИЯ--КРАДЕЦ И МОШЕНИК ОБЛЕЧЕН С ВЛАСТ И ПАЗЕН ОТ ЗАКОНА---НЯМА ПО ГОЛЯМИ КРАДЦИ ОТ ГЕРБЕРИТЕ--КРАДЪТ И СЪС ЗАДНИТЕ СИ БУЗИ....!!!!!!!!
2
4
 
19
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Оставете професора, Йорданка Пенкова е осъдена на 3 инстанции за конфликт на интереси, давала е поръчки на фирма на баща си и сестра си. ГЕРБ я правят шеф, понеже знаят, че ще краде и за тях!
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пвофесора помни ли къде, кога и какво е казал? Или се върти като стар калайджия?