Внимавайте с аспирина, с него може да се натровим

Коя е леталната доза?
Обновена: 11 юни 2018 13:59 | 1 юни 2018 13:14, Eкип на Puls.bg
15
Внимавайте с аспирина, с него може да се натровим
Източник: Reuters

Салицилатите са основна група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Ацетилсалициловата киселина (аспирин) в ниски дози – до 100мг се прилага като профилактика на инфаркти и инсулти. Салициловата киселина се прилага и външно като кератолитично и антисептично средство.

Еднократна доза ацетилсалицилова киселина от 150 мг/кг не предизвиква токсичност, при доза 300-400 мг/кг се предизвиква тежка токсичност. Дози над 500мг/кг са потенциално летални.
 
Предозирането на салицилати причинява стимулирането на дихателния център, което предизвиква хипервентилация, което води до редица метаболитни усложнения и сериозна дехидратация. Ацетилсалициловата киселина влияе на кръвосъсирването, поради което се увеличава времето на кървене и предозирането може да стане причина за сериозни кръвоизливи.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ти правят услуга, не се дърпай! Сгрешил, смири се, извади си поука, а не се хвърляй да триеш. Така ще си останеш малка мишчица, смешна, разбра ли?
11
0
 
1
 
! Отговори
Интересно мислене преди 5 години
Според нашенския лекар, виновно е не джипито, което постоянно затваря телефона и изказва хипотези, без да е видяло пациента. Не е виновна и лекарката от спешния кабинет, която казва на пациента да дойде утре следобед. Виновен се оказва онзи, който се е разболял и не знае кои таблетки не трябва да се приемат едновременно.Докторът мисли, че такъв пациент не би следвало да има право дори да гласува.Не се сеща, че ако пациентите знаеха толкова, че сами да се лекуват, лекарите щяха да са излишни!
10
0
 
4
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 5 години
Има хора, които много рядко боледуват. Ако няма медицинско образование, откъде да знае кое с какво не бива да комбинира?Този все пак се е научил, макар и по неприятен начин. Но какво да кажат тези, които разчитат да ги лекува доктор като теб?
9
3
 
3
 
! Отговори
.... преди 5 години
До Какво ми се случиИ имат право да гласуват такива като тебе ?!?!?
8
5
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
На колко години си, та не знаеш, че аспирин и парацетамол не се приемат едновременно, а последователно? Най-вероятно затова докторът не го е споменал, може да е имал наистина тежко болен пациент, а не такъв, който се разкихал и потърсил лечение. А си предозирал аналгина и парацетамола + ефекта от комбинирането.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторът не обяснил, пациентът не разбрал, аспиринът виновен.
6
7
 
5
 
! Отговори
Патил преди 5 години
Изхвърлете аспирина и бягайте далеч! И не знам защо го рекламират и на опаковката пише, че предпазва от инфаркт на миокарда и т.н. Джипито без да разпитва изброи точ в точ всичко, което съм изпатил! Не защото е доктор, а защото преди 2-3 години и той изпатил! Кръвоизлив!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
тел.150 преди 5 години
Нещо са се побъркали всички- и тия които пишат статията, и тия които коментират.Гледайте си живота,стига сте мислили за болести,те и без това ще ви споходят неизбежно.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така е написана статията...човек трябва да изпие 100 таблетки че да му стане нещо..
3
6
 
11
 
! Отговори
Продължение на №1 преди 5 години
Джипито ми обясни, че трябвало първо да изпия само таблетка парацетамол, след два часа - таблетка аналгин, след още два часа - таблетка аспирин, след два часа пак една таблетка парацетамол и да редувам таблетките по същия начин, докато ми спадне температурата. После ме успокои, че "обривът ВЕРОЯТНО е от предозирането" и пак затвори телефона, преди аз да успея да кажа каквото и да било.Здравно обслужване - мечта!
2
0
 
19
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Една таблетка Аспирин е 500мг, едва ли има луд, който ще изпие толкова таблетки, колкото килограма тежи.
1
4
 
13
 
! Отговори
Какво ми се случи преди 5 години
Имах температура. Джипито не пожела да дойде у дома, а ми препоръча по телефона:"Пий през два часа аспирин, аналгин, парацетамол!" И затвори телефона. Аз помислих, че през два часа трябва да пия и от трите таблетки наведнъж. Правих това цял ден и на сутринта се събудих със сериозен обрив. Отидох в здравното заведение, в спешния кабинет. На вратата срещам докторица, която ми заявява, че поради неотложна работа излиза и ще бъде в кабинета чак утре следобед. Звъня на джипито, то ми обяснява, че....