Стойка на глава – една от основните в йогата

Кои са по-безопасните й вариации? Вижте ги!
Обновена: 11 юни 2018 13:58 | 2 юни 2018 11:00, Eкип на Puls.bg
4
Стойка на глава – една от основните в йогата
Източник: Reuters

Поза Ширшасана или стойка на глава е асана с невероятен ефект върху всички телесни системи. Въпреки това, много хора се притесняват и страхуват да я практикуват. За тези, които не желаят да стоят на глава, има асана, която дава не по-малко благотворен ефект върху психиката и тялото. Позата се казва Прасарита Падотанасана или в превод „наклон напред с широко разтворени крака“. Укрепва краката и разтяга сухожилията и прасците. Позата е изключително полезна за хора, които страдат от болки в кръста и гърба. Докато тялото е наклонено надолу се издължава гръбначният стълб и се успокоява мозъкът. Ако се чувствате уморени, с главоболие и без тонус, направете асана и останете за няколко вдишвания и издишвания. След изпълнението на позата ще почувствате прилив на енергия. 

Изпълнение на позата стъпка по стъпка:
Застанете в права позиция. Направете широк разкрач с краката като петите остават на една ширина. Чувствайте стабилност. Пръстите на краката сочат напред. Натискайте с целите стъпала, не само с външната част, защото в противен случай може да травмирате глезените. Дръжте краката изпънати и стегнати. Капачките на коленете са повдигнати нагоре, а бедрата силни. Изправете гърба и поставете ръце на кръста. Поемете въздух и в издишването започнете да накланяте тялото надолу. Най-ценното в позата е да задържите гръбначния стълб в права позиция, така че не бързайте с наклона до земята. Задръжте раменете в една ширина. Може да си помогнете като хванете ръцете зад гърба в юмрук и изнесете раменете максимално навън. Задръжте така за няколко вдишвания и издишвания, докато задните бедра се отпуснат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: йога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде ги измисляте тези описания? И тези пози? В йогата има някои основни принципа: постепенност, липса на болка, комплексност на действията. За да се овладее някоя поза, се започва бавно, от постижимото, за да се адаптира организмът.Никоя асана не се прави сама за себе си и самоцелно, още по-малко - бързо. Вместо стойка на глава може да се прави свещ, който не може - полусвещ, трябва да се мине през рало и през други позиции, свързани със стимулация на врата и главата. Има и противопоказания
3
1
 
3
 
! Отговори
Свами преди 5 години
Това е една от най-опасните асани за европейците. Може да се прави за кратко време, но не и продължително. Затова и в България не се практикува за повече от няколко минути, за разлика от другите асани, които са много полезни.
2
1
 
1
 
! Отговори
Саки преди 5 години
Предвид колко опасно е да счупиш шиен прешлен и да се парализираш за цял живот, не бих препоръчал човек да застане на главата си и шийните прешлени да носят цялата тежест на тялото .
1
7
 
2
 
! Отговори
user преди 5 години
Докато тялото е наклонено надолу се издължава гръбначният стълб и се успокоява мозъкът. - няма как главата ти да е пълна с кръв и да се чувстваш комфортно. може да важи за по-тъмните раси.