Когато менструацията е болезнена – как се лекува дисменорея?

Болката може да варира по сила и локация
Обновена: 11 юни 2018 13:57 | 3 юни 2018 23:00, Eкип на Puls.bg
1
Когато менструацията е болезнена – как се лекува дисменорея?
Източник: Reuters

Дисменорея означава болезнена менструация, която може да бъде първична или вторична. Тя е най-честият гинекологичен симптом. Първичната дисменорея се дефинира като повтаряща се болка като крампи, появяваща се при менструация при отсъствието на тазова патология. Вторичната е болка при менструация, резултат от някакво патологично състнияние като например ендометриоза. 

Първичната дисменорея обикновено започва още от юношеството след започване на овулаторните цикли. Това състояние се причинява от маточна активност, която води до исхемия на някои маточни участъци; т.е. намаляване на кръвния поток. Исхемията причинява болка, която се засилва и от местното образуване на простагландини. 
 
Типичната болка от първична дисменорея е под формата на крампи над лонната кост, която започа няколко часа преди или след началото на менструацията. Най-силната болка се изпитва с най-обилното количество на менструалния поток. 
 
Освен в долната част на корема, болката може да се разпространи към долните крайници, бедрата или кръста. Други симптоми на първичната дисменоря са също диарията, умората, гаденето, главоболието и световъртежа. Всички те са резултат от освобождаването на простагландините. 
 
Преди да се диагностицира първична дисменорая трябва задължително да се изключи конкретна причина за болката. Затова, въпреки, че болезнената менструация е честа при юношите, гинекологичният преглед е важен, за да се отхвърлят систояния като ендометриоза, маточни възли, цервикална стеноза, възпалителни промени на репродуктивните органи или обструктивни малформации на гениталния тракт.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е голяма неграмотност! Не юноши,а девойки драги ми журналисте. При лицата от мъжки пол?