Алергична реакция при детето? Кога е уртикария?

20% от хората са податливи, децата – най-вече
Обновена: 11 юни 2018 13:55 | 5 юни 2018 13:07, Eкип на Puls.bg
0
Алергична реакция при детето? Кога е уртикария?
Източник: Reuters

Уртикарията представлява реакция на свръхчувствителност, която протича с характерен, обикновено бързопреходен обрив. Той се състои от надигнати над кожата зачервени плаки, които често са силно сърбящи - уртики. Те избледняват при натиск. Обривът претърпява обратно развитие без остатъчни изменения в рамките на няколко часа, рядко се задържа по-продължително време – до няколко дни. Ако обривът продължава повече от 6 седмици, се приема, че се касае за хронична уртикария. В тези случаи трябва да се изключи изява на някое системно заболяване. 

Уртикарията засяга 15-20% от популацията. Тя настъпва по-често при деца с подлежащ атопичен терен, като с възрастта заболеваемостта постепенно намалява. Обикновено уртикарията е изолирана реакция на кожата, по-рядко се наблюдават системни ефекти. Въпреки това тя може да е начало по-тежка, животозастрашаваща алергична реакция – ангиоедем или анафилактичен шок.
 
Какво се случва в организма?
 
Уртикарията представлява IgE-медиирана алергична реакция. Тя настъпва в резултат от дегранулация на мастоцитите, водещо до отделяне на вазоактивни вещества в организма. Тези субстанции предизвикват преминаване на плазмата от кръвоносните съдове в извънклетъчното пространство, водещо до образуване на кожните лезии - уртики. Силният сърбеж, който съпровожда обрива, се дължи на веществото хистамин, което се отделя в големи количества при алергичната реакция. Мястото на поява на обривните единици е различно, като обикновено претърпяват обратно развитие в рамките на няколко часа, без белези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алергиидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари