За какво е полезна спелтата?

Подобрява кръвообращението и регулира хормоните
3
За какво е полезна спелтата?
Снимка: Pixabay

Спелта е пшеничена култура, позната още от Древността, отпреди 8 хиляди години. Днес се приема за по-здравословна алтернатива на пшеницата, тъй като съдържа по-големи количества протеини, фибри, минерали и витамини.

Брашното от спелта се използва за различни печива, като текстурата на хляба от брашно от спелта например е много по-гъста и наситена в сравнение с традиционните пшеничени печива.

Какви хранителни вещества съдържа спелтата?

Тя е богата на здравословни въглехидрати, фибри, растителни протеини. В състава ѝ се съдържат още важни съединения и елементи като желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6, фолиева киселина.

За какво е полезна спелтата?

Подобрява храносмилането

Високото съдържание на фибри в спелтата улеснява храносмилането. Диетичните фибри помагат на червата в обработката на хранителните вещества. Те регулират запека и диарията, синдрома на раздразнените черва, подуването, газовете, гаденето. Спелтата е подходяща за облекчаване на язви.

Понижава холестерола

Богатото съдържание на влакнини в състава на спелтата помага за контролиране нивата на лошия холестерол в кръвта и предотвратяването на образуването на плаки по съдовете.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядем цял живот бяло, меко, пухкаво хлябче, а после се чудим защо сме такива болни
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спелтата абсолютно не се пръска с пестициди и ПРЗ. Няма разпад на генетиката. Жалко, че съвсем слабо позната в България.
1
2
 
6
 
! Отговори
кон Стипаций преди 5 години
М-да, когато се изчерпат познатите зарибявки , трябва да бъдат измислени нови, за да може лапнишараните да кълват и да падат кинти ...