Псевдотуберкулоза – какво представлява?

Кой е причинителя и как може да се заразим с нея?
Обновена: 11 юни 2018 13:51 | 9 юни 2018 22:46, Eкип на Puls.bg
1
Псевдотуберкулоза – какво представлява?
Източник: Reuters

Какво представлява псевдотуберкулазата? 

Псевдотуберкулозата (yersiniosis pseudotuberculosis) представлява остра бактериална инфекция с фекално-орален механизъм на предаване, която се характеризира със симптоми на висока температура, токсиинфекциозни симптоми, скарлатиноподобен обрив, който е харакерен и засягане на стомашно-чревния тракт и на ставите.
 
Какви са харктеристиките на причинителя на псевдотуберкулозата?
 
Причинителят на псевдотуберкулазата се нарича Yersiniа pseudotuberculosis, тя има морфологичната характеристика на бактериите от род Yersiniа. Не образува спори, притежава ресни и капсула, отделя ендотоксин (който се освобождава при разрушаването на Грам отрицателни микроорганизми), ентеротоксин и цитотоксин, показва подчертана инвазивна способност, с което се свързва разпространението на болестния процес върху целия организъм и трудностите по изолирането на причинителя при култивирането му. Притежава различни видове антигени.
 
Йерсиния е устойчива на ниски температури и замръзване. В хладилник се запазва жизнеспособна при 4-6°С дълго време и се размножава в хранителните продукти. Устойчива е на въшни условия - почва и вода. Податлива е на изсушаване, слънчева светлина и дезинфекционни препарати.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: псевдотуберкулоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Мляко преди 5 години
Не пийте прясно мляко.Всеки ден по 10 капки мужик корен, но не този в аптеките, а от явболската фирма.