За правилното ни хранене... препоръки от Аюрведа

Вредно е, ако готвим с лоши мисли в главата си
Обновена: 11 юни 2018 13:52 | 9 юни 2018 13:18, Eкип на Puls.bg
8
За правилното ни хранене... препоръки от Аюрведа
Източник: Reuters

В съвремието, където времето все не ни стига храненето на човека се е изменило значително, в сравнение с това което е било преди години. Често се случва да пропуснем закуската, да хапнем „на крак“ нещо за обяд и когато стане време за вечеря сме твърде гладни и изморени, което се последва от една обилна и тежка вечеря. 

Оттук последствята са не само за теглото ни, но последва и негативно отражение върху съня, както и чувството за умора през следващия ден. Този порочен кръг се завърта всекидневно, водейки след себе си редица последствия за организма.
 
Някои от съветите на Аюрведа са по-трудно изпълними, особено когато нямаме много време за обяд или закуска и се опитваме да задоволим глада си с нещо приготвено на бързо.
 
Препоръките са закуската е тя да бъде с по-лесно усвоима храна, тъй като храносмилането е все още по-слабо и тежката храна допълнително го затруднява. За разлика от това на обяд вече работата на организма е оптимизирана и безпроблемно преработва дори и по-тежки храни (с повече мазнини, сложни въглехидрати). Освен това оптимален вариант е закуската да бъде преди 8:00.
 
Вечерта постепенно процесът на храносмилането се забавя, поради което се препоръчва след 18:00 да не се вечеря или поне вечерята да бъде по-лека и лесна за преработване. В противен случай част от непреработената храна остава в храносмилателния тракт по-дълго време и в организма се отделят токсини.
 
Според Аюрведа трябва максималко да се стремим към приготвяне на храната си. Като освен това е от значение емоционално да бъдем стабилни – без лоши мисли, тъй като се смята, че храната попива от настроението на готвача и съответно добрите мисли носят положителен заряд.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: храненеготвене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
35
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Петрови и Павлови пости са сега. Да ги спазваме. Светата Православна Църква е каза , кога следва да си веган и кога не.
6
0
 
35
 
! Отговори
До шматка. преди 5 години
Затова знанието е взето от хората.... Или се крие от тях, защото сме дребни душички, и незнаем кога ще помогнем или навредим.... А може би и за да ни контролират....?????!!!!!ю
5
0
 
34
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
In vinsko i svinsko verias!
4
1
 
33
 
! Отговори
До шматка. преди 5 години
Аз съм Готвач и разбирам казаното: готвачът работи с ръце.... Енергия която влага в готвенето от него ястие... Защо???? почти всички феномени , без баба Ванга мир на душата и протягат ръка към обекта??!! А? А да се върна и към баба Ванга, пипа шикера " захарта" върху която сте спали??? За да усети енергията....!!!! Мога още да кажа но незнам как да ви уча......
3
0
 
41
 
! Отговори
шибек преди 5 години
Знаем добре как да се храним , но...които предлагат продуктите не знаят , че ние знаем , затова и пестицидите и ГМО са предостатъчни в тях.Хем отровни , хем скъпи.
2
0
 
42
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ядем отрови и нермално да се отделят отрови в организма. Б. Б. щеше да храни еврокомисарите с храна от супермаркетите за да усетят качеството на храната,с която се храни народа. И както винаги,като един истински мъж и държавник,удържа на думата си...
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със 100-150 Евро пенсия какво правилно хранен може да има българския пенсионер.