Здравните рискове в жегите – високо кръвно налягане

Кой е застрашен от хипертонична криза?
Обновена: 11 юни 2018 13:38 | 11 юни 2018 12:37, Eкип на Puls.bg
0
Здравните рискове в жегите – високо кръвно налягане
Източник: Reuters

Лятото обикновено се свърза с хипотонии или т.нар. спадане на артериалното налягане. Това нерядко налага намаляване и дори спиране на лекарствата за кръвно. Топлите месеци на годината обаче са свъразани с необичайни промени в околната температура и атмосферното налягане. По-често се наблюдават физически и психически пренатоварвания. Всичко това прави възможно проявата на едно от тежките и спешни състояния в кардиологията, а именно хипертонична криза. 

Острото покачване на артериалното налягане със задействане на полиорганни оплаквнаия се нарича хипертонична криза. Това състояние по скоро формира клиничен синдром, защото обединява в себе си много и разнообразни симптоми. Изразява се във внезапно покачване на кръвното над обичайните за конкретния човек стойности. Обикновено това са стойности над 180мм Hg за систолното налягане, като то може да стигне до над 250ммHg! Нерядко високата долна (диастона) граница е водещата.
 
Състоянието често се наблюдава в ранните сутрешни часове. Зачестява след грешки в диетичния режим, особено след прекалена консумация на течности. Емоционалният и психологически стрес са рискови за хипертонична криза. Свръхнатоварването с физическа дейност също не е без значение. Влошаването е почти сигурно при внезапно и самоволно спиране на приеманите лекарства за кръвно.
 
Организмът се оказва неподготвен за бързото покачване на артериалното налягане. Нарушава се авторегулацията на кръвотока в жизнено важни органи като бъбреците, белия дроб, мозъка. От смущенето в нормалните стойности на кръвното следват някои остри увреди в тези органи и следващите от това симптоми. Ето най-честите от тях:
 
•    Сърдечно-съдови смущения
В следствие на хипертоничната криза се нарушава кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Проявява се със стагяне в сърдечната област, задух или стенокарден пристъп. Често срещано е дори развитието на миокарден инфаркт. Увеличава се рискът и от кръвоизливи. Острото покачване и спадане на кръвното влошават състоянието на болните със сърдечна недостатъчност. При криза може да нарастне задухът, отоците, както и общата слабост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кръвно налягане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари