50 години по-късно! Отново епидемия от жълта треска

За момента засегната от болестта е основно Бразилия
12 юни 2018 16:00, Eкип на Puls.bg
6
50 години по-късно! Отново епидемия от жълта треска
Източник: Reuters

На фона на разгръщащата се епидемия, причинена от Нипа вируса в Керала – щат в южна Индия, в Бразилия и съседните й страни се регистрира най-голямата от 50 години насам епидемия от жълта треска. Постепенно епидемията обхваща Рио де Жанейро, Сао Пауло – градове в югоизточните части на страната. 

Вирусът, причиняващ жълта треска, произлиза от централните части на Африка, като механизмът на разпространение се осъществява чрез механични вектори – комари от вида Aedes aegypti.
 
Разпространението на инфекцията и на други континенти се свързва с преноса на захарна тръстика, както и размяната на работна ръка – роби. По този начин жълтата треска се разпространява първоначално на остров Барбадос и Карибските острови. Заболяването се характеризира със сезонност обхващаща месеците от януари до юни – за южното полукълбо.
 
По време на прокопаването на Панамския канал, поради избухване на епидемия от жълта треска работата временно се преустановява. Разпространението на заразното заболяване има различен ход на отделните континенти. В Южна Америка поради тежкото протичане на инфекцията при приматите те бързо умират и по този начин се прекъсва разпространението на инфекцията.
 
За разлика от това в Африка инфекцията при приматите протича почти безсимптмно и по този начин те остават източник и резервоар на инфекцията. Това е и причината в държавите от централна Африка периодично да се наблюдават епидемии от жълта треска.
 
Комарите, които смучат кръв от заразените примати, впоследствие пренасят вируса със слюнката си и сред местното население.
 
Интересен факт е, че в Азия няма регистриращи се епидемии и епидемични взривове от жълта треска. Все още този парадокс не може да бъде обяснен, тъй като на континента са разпространени комарите от вида Aedes aegypti, гъсто населен район е, с постоянно движение на хора (развит туризъм).
 
Инкубационният период на заболяването е кратък – в рамките на 3 до 5 дни, след което се развиват симптоми на бързо покачваща се температура, умерено до силно главоболие, болки по мускулите и ставите, възможен е катар на горните дихателни пътища. Симптомите постепенно отшумяват в рамките на 2-4 дни, но е възможно и много по-тежко протичане на инфекцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СалютДребна шарка е документирана и доказана през далечната 165 година. Морбили: 9ти век, Инфлуенца (грип): 1580, Жълта треска: 18ти век, чума (Yersinia pestis): 14ти век, бяс: 18ти век. Китайците са изобретили първият прототип на имунизация срещу дребна шарка през 15ти век! Тия корпорации много стари ще излязат! Наясно ли си, че Европа си е била почти депопулирана по време на чумата, без конспЕрации...
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СалютВ Интернет всичко има! Образование не трябва!
4
1
 
5
 
! Отговори
Салют преди 5 години
Има документални филми за това как службите и частни лаборатории и Фармацията разработват нови и нови зарази които са пускани на такива държави от 3-тия свят и не само и се ползват комари които да пренасят болестите ! Потърсете в интернет обяснено е всичко ! Няма случаини болести и еволюция без човека и неговата лаборатория ! Депопулацията на Земята върви със скоростни темпове !
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бразилците -- най-големите антиваксъри ;)
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес основният проблем на Бразилия е треска от друг вид. След като с голям зор свалиха от власт Дилма Русев, олигарси и откровени бандити изпълзяха от дупките, в които ги беше натирила и при новата власт се радват на тлъста лапачка.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова в много държави човек, неваксиниран срещу Жълта треска, не може да стъпи (дори на летището им за престой). Това трябва да се прочете от всеки, който смята, че ваксините срещу поизчезнали зарази са излишни!