Многото лекарства водят до депресия

Комбинациите от разпространени медикаменти - нож с две остриета
Обновена: 18 юни 2018 16:07 | 18 юни 2018 16:07, Румяна Тасева
1
Многото лекарства водят до депресия
Източник: Reuters

Приемът едновременно на няколко лекарства по рецепта увеличават риска от депресия, гласи публикация в JAMA.

Според изследователския екип повече от 200 от често изписваните медикаменти по рецепна водят до депресия и поява на суицидни мисли като страничен ефект. В това число влизат хормонални препарати, включително противозачатъчни, нормализиращи кръвното налягане и работата на сърцето медикаменти, инхибитори на протонната помпа, които се взимат срещу киселини и гастрит, антациди, антиконвулсанти (антиепилептични), включително и болкоуспокояващи средства. Такива лекарства взимат около 37% от пълнолетните американци.
 
При част от лекарствата в листовките им е упоменат този страничен ефект, но не при всички, коментират изследователите доц. Дима Като от факултета по фармация на Университета на Илиноис, САЩ. Проблемът е, че няма как да се знаят страничните ефекти при лечение, което комбинира няколко препарата и тогава ролята на лекарите при проследяване на пациентите е водеща.
 
Заключението се базира на проучване, обхващощо над 26 000 души, провеждано в продължение на десет години до 2014 г. Данните са взети от национално проучване на здравословното състояние и хранене на населението в САЩ. 8% от анкетираните общо са споделили, че страдат от депресия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: депресиялекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, "откриватели", не многото лекарства водят до депресия, а МНОГОТО БОЛЕСТИ, които има човек, лекувани с МНО-О-ГО лекарства. По простата причина, че убиващата здравна система лашка болния от няколко болести по много лекари, за смешния един месец. И всеки лекар предписва своите лекарства, без да знае, какво е предписал на пациента друг лекар(и). Няма лекар, който да координира лечението. ТОВА НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА Е ЖАЛКАТА ФИГУРА на ДЖИПИТО - търговец, който евентуално пуска пътен лист...Плачевно!