Кожни прояви при ухапване от насекоми

Най-честите симптоми са локални – в мястото на ухапването или ужилването
19 юни 2018 21:10, Eкип на Puls.bg
2
Кожни прояви при ухапване от насекоми
Източник: Reuters

Насекомите са повсеместно разпространени. През зимния сезон техните популации значително намаляват, но някои видове остават активни целогодишно. Най-честият пряк контакт с тях е при ухапване или ужилване. Обикновено това става по откритите части на тялото и води до кратковременно кожно раздразнение и субективни оплаквания от парене или сърбеж, по-рядко болка.

 
Най-честите симптоми са локални – в мястото на ухапването (или ужилването). Кожната реакция се състои в появата на зачервяване и леко подуване на мястото, които в рамките на няколко часа отшумяват. В слюнката на насекомите се съдържа различно количество от разнообразни биоактивни вещества, които имат отношение както към появата на кратковременно кожно раздразнение, така и до възникване на алергична реакция, която може да варира от локализирана – подуване извън участъка на ухапването до тежка форма със засягане на дишането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази гад на снимката е опасна при ухапване, понеже обитава много мръсни места. За щастие не е нахална като комара и бълхата.
1
0
 
2
 
! Отговори
Някои насекоми преди 5 години
пренасят и ***.