СЗО за транссексуалността: Не е умствено заболяване!

Това щяло да допринесе за приемането на тези хора в обществото
20 юни 2018 09:45, Петя Славова
54
СЗО за транссексуалността: Не е умствено заболяване!
Снимка: архив, Булфото

Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване, съобщи АФП.

Това става ясно от 11-ата Международната класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г., пише БТА

Новата версия на Международната класификация на болестите, публикувана от СЗО тази седмица, ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве.

Там е вписано "несъответствие на пола", или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.
Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
марги преди 5 години
До АмериканецаДругарю, мина времето на насилствено налаганите идеологии, като комунизма например! Сега Америка е в позицията на СССР и да ни налага своите "ценности", но на нас не ни минават тия! Ти си американец колкото аз съм английската кралица, но си запази този "дар" за себе си, аз имам друг мироглед! А щом не е болест, значи транссексуалните сами са си отговорни за извратеняшките си страсти!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЗО, както и джендърството СА заболяване. Както и много други организации.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако само за да бъдат приети вече не трябва да ги наричаме болни, то заслужава си. Но, за съжаление, това далеч не е така. Хомосексуалистите са приети отдавна в обществото като нещо нормално. Въпроса е, че те се борят за допълнителни права - повече от на останалите хора. Вероятно за субсидии и предимства. И данъчни облекчения. Също като феминистките. А това вече не само, че е ненормално, но и неморално. Нека хомосексуалистите спрат да настройват нормалните хора срещу себе си.
39
2
 
3
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Разбира се, че не е "умствено", нито пък генетично - то си е чисто ПАРИЧНО - много е вървежно.Голяма си е конкуренцията обаче, като некой е на зор, сички викат Боко.Снощи го видях да си пъха гугъла в мойто гугълка; е, аз какво да направя - побеснаях и отидох на парада да протестирам срещу Боко и за там нещо си на некой си там ***-си-коя- си, взех си петдесет кинта за десет минути врещене и зарязах и Боко, и *** и Годо (Еужен Йонеску, "В очакване на Годо") .
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като гледам малките всички са джендури защо трябва да ги отричаме и не и даваме свобода
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите народиха *** и сега ги е срам да излязат на яве
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много важно какво мислело СЗО-то. Нали и там всички са гейове.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е болест, просто е модна тенденция 😁
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
компютърните игри, обаче, били болест...
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Педофилията, некрофилията, зоофилията, канибализма и те ли?
32
0
 
4
 
! Отговори
Флуид преди 5 години
Мисля че е време да пуснат на децата албум с ***, ако си спомняте по-младите Чипикао? Да събират картинки и да ги лепят. Те толкова видове се навъдиха, че трудно се помнят- трансджендър, джендърфлуид, крос-дресър, драг-кралица, панджендър, трети пол и още 30на. Ако се чудите Мъж и Жена са под номер 17 и 18. Всъщност нямам абсолютно нищо против тях стига да не бяха толкова агресивни. В България още нищо не сме видяли, нашите са кротички и добри всъщност.
31
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Това дава възможност да предложа брак на военния министър агент Иван. Ваш: Курдо Коленков
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз транссексуалните някак ги приемам, ама са ми любими едни наречени "джендърфлуид", които не се спират на мъж или жена. В 10 часа можели да се чустват като мъж, след два часа като жена, а след още 10 минути нито като едното, нито като другото. Поради тази причина трябвало да ги наричане не той или тя, а ТЕ, защото не се знаело какво са в момента! Аз да питам само. Ако по принцип съм на 25, ама утре като се събудя и не ми се ходи на работа и се почувствам на 75, ще мога ли да се пенсионирам?
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно че е усещане. Но ако не може да си погледне между краката, да види какво има там и да се съгласи с действителността не може да му се помогне. Такива хора вярват че са хеликоптери и какво ли още не. Имат повече от един транс-идентификатор едновременно.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ГЕЙОВЕТЕ КАКВО ЛИ НЕ!!НО ТЕЗИ НЕ СА ГЕЙОВЕ!!!!ТЕЗИ НАИСТИНА СЕ ВЪЗПРИЕМАТ МЪЖЕТЕ КАТО ЖЕНИ А ЖЕНИТЕ КАТО МЪЖЕ И ТУК НЕ ГОВОРИМ ДОРИ ЗА СЕКС ИЗОБЩО!!!ТЕЗИ ЕКЗЕМПЛЯРИ ИЗОБЩО НЕ ГО ПРАВЯТ ЗАРА СЕКСА ТЕ ТЕКА СЕ ВЪЗПРИЕМАТ!МОМЧЕ РОДЕНО НО СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ЖЕНА ОТИВА И СТАВА МОНАХИНЯ! ТУК НЯМА СЕКС ТЕ ПРОСТО СА УВРЕДЕНИ ОТ РАЖДАНЕТО :D
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказано е че ориентацията е свързана с големината на определен дял от мозъка отговорен за емоциите. При жените с намален и мъжете с уголемен се проявява грешната ориентация. Това както знаем мозъка се развива с използването, така че къде от възпитание, кога по избор или генетично не се знае, но си е аномалия. Жените с променливи настроения по тая причина постоянно им прищтраква тоест всеки си има някаква степенна отклонение.
26
0
 
15
 
! Отговори
Морски преди 5 години
До кога ще ни занимавате с тия пен.дели.Колко по-големи проблеми има България.
25
0
 
5
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 години
До АмериканецаАз мисля , да се спра на в.еро , мисля, че не бих се и изкъпал със с.апун направен от теб. Ама като се замисля и чиниите не бих си измил. На какво да те направим, ако не на веро, може би на препарат за под, поне да те тъпча постоянно, нали обичаш : )
24
0
 
15
 
! Отговори
гламаф преди 5 години
аз съм Хитлер, понякога Наполеон през уйкенда Сталин, много съм добре много съм добре нищо ми няма не съм болен, не съм виновен тя болестта така ме кара, аз дето такова нали?
23
8
 
9
 
! Отговори
Американеца преди 5 години
Кончита Вурст трябва да бъде наградена с най-високи държавни отличия за цялостния си принос в промотирането на гей културата. Както вече казах, трансексуалността не е болест, а дар! В Ню Йорк има над 45 пола. Аз лично се спрях на номер 26.