Как се проявява хепатит А в детска възраст?

Вирусът е известен още като болестта на мръсните ръце
4 юли 2018 16:21, Eкип на Puls.bg
0
Как се проявява хепатит А в детска възраст?
Източник: Reuters
Вирусните хепатити са сериозен глобален здравен проблем. Известни са 5 вируса, които предизвикват хепатит – А, В, С, D, E, като при някои от тях инфекцията може да продължи дълго време и да хронифицира.

Хепатит А е вирусно инфекциозно заболяване, което се предизвиква от едноименния вирус. Инфекцията се среща в целия свят, но е най-разпространена в развиващите се страни. Вирусът е отговорен за около 50% от случаите на остър вирусен хепатит.

Как се разпространява заболяването?

Вирусът, причиняващ хепатит А, е много контагиозен. Механизъм на предаване е фекално-орален. Поради тази причина и повечето случаи възникват в затворени колективи – детски градини, училища, както и между отделните членове на семейството. Рядко се наблюдава предаване на инфекцията от заразена майка на плода по време на бременността или около раждането.

Инкубационният период (времето от заразяването до появата на първите симптоми) е сравнително дълъг – около 3 седмици. Вирусът обаче започва да се излъчва още преди появата на симптомите и продължава до около 2 седмици след отшумяване на жълтеницата. Това прави заразените, при които все още няма изявени симптоми, основен източник на инфекцията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари