Как влияят хормоните върху зъбите и челюстта при децата?

Тежките смущения в храненето повлияват растежа на целия организъм
10 юли 2018 21:24, Eкип на Puls.bg
0
Как влияят хормоните върху зъбите и челюстта при децата?
Източник: Reuters

Смущенията в храненето на детето играят съществена роля в развитието му. Тежките смущения в храненето повлияват растежа на целия организъм, както и челюстите и зъбите.

1. Авитаминоза Д
 
Особено важни са авитаминозите. Между тях рахитът-авитаминоза Д има най-голямо значение. При рахит съществува силно намалена способност на костите да възприемат калция. Поради това новообразуваната кост остава мека и податлива на огъване.
 
При продължително боледуване от рахит могат да се наблюдават следните деформации: отворена захапка, компресия (стесняване) на горната челюст и зъбната дъга.
 
Под влияние на подезичната мускулатура, рахитичната кост получава характерно сплескване и изглаждане на долночелюстния фронт. Фронталните зъби от кучешки до кучешки зъб образуват една права линия. Засегнатите от рахит зъби се развиват с по-малки корени и коронки, предпоставка за образуване на отворена захапка.
 
Жлезите с вътрешна секреция са филогенетично млада тъкан, която се проявява едва при гръбначните животни. Характерно общо сходство за всички жлези е липсата на изходен канал, поради което техния секрет се излива направо в кръвта и лимфата. Ендокринните жлези влияят на целия организъм и са важни за изграждането на костите.
 
Установена е връзка между ендокринните хормони и вкостяването в детския организъм. Хормоните оказват влияние и върху изграждането и оформянето на лицевия скелет, челюстите и зъбите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари