Какво е тапиока и за какво е полезна консумацията й

Фибрите в тапиока подобряват работата на червата
24 юли 2018 22:32, Михаела Лазарова
10
Какво е тапиока и за какво е полезна консумацията й
Снимка: Pixabay

Тапиока представлява екстракт от скорбяла, получен от корена на растението касава или маниока. У нас е сравнително непознат, тъй като се смята за екзотичен, а и цената му е по-висока.

Родината на маниоката е Южна Америка, по-точно Североизточна Бразилия, където растението се използва широко като хранителен продукт.

Коренът на маниоката е кафяв, широк и продълговат. За да се използва в кулинарията е необходимо да се обели. Вътрешността му е бяла на цвят. В магазините се продава увит във восъкоподобно вещество, което го предпазва от изсъхване. Маниоката, подобно на обеленото авокадо, съхне и се окислява за минути.

Вкусът на корена на маниоката е мек и сладък. Може да се консумира печена, варена, на пюре или пържена – всякак е вкусна. От корена на маниока се прави и брашно, което има широко приложение в готвенето и печивата.

Важно е да се отбележи, че коренът от маниока в никакъв случай не трябва да се консумира суров, тъй като съдържа отровни вещества и може да бъде опасен. При готвене и подобаваща термична обработка тези съединения се разрушават и няма опасност за здравето.

Хранителна стойност на тапиоката

Тапиока се използва в цял свят като част от диети за отслабване и здравословни хранителни режими заради уникалния ѝ състав от въглехидрати, витамини, минерали и органични съединения.

Пoвече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо го сготвих-сега ще видим какво Е ??
7
0
 
3
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Щом е толкова скъпо защо ни го показват. Какво им е на нашенските картофки ?
6
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
като гледам снимката, мишето май прекарва тапиоката с леб и сланина
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях го в суров вид - тука му викат 'юка' и латинците го тачат, защото са свикнали да го готвят и ядат и сам по себе си може и да е нискокалоричен, но винаги изпълнява функцията на гарнитура към пържолите има вид на нещо м/у картоф и земна ябълка,
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка , че да го познаем в магазина
3
0
 
14
 
! Отговори
пепи преди 5 години
Най е полезно за вносителя и.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е отровно няма смисъл да се хвали
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен ***!