Какво предразполага слънчевата алергия?

Интервю с проф. д-р Мария Балабанова от Александровска за Puls.bg
31 юли 2018 16:52, Eкип на Puls.bg
0
Какво предразполага слънчевата алергия?
Източник: Reuters
Проф. Балабанова, какво представлява слънчевата алергия?
 
Слънчевата алергия обединява различни състояния. Алергичните хора, освен към различни алергени, могат да реагират и на слънчевата светлина, като тази чувствителност може да започне през различни периоди на живота.
Фотоалергията се дължи на комбинацията от слънчевите лъчи и морска вода. Освен това солената вода води до изсушаване на кожата, което подпомага появата на кожни обриви т.нар. дерматит.
При някой хора, допирът до някой треви и растения в съчетание с излагане тялото на слънце води до т. нар. фито-фотодерматити обриви като отпечатък. Наблюдават се при берачи на смокиня, магданоз и др. В смокиновите листа и плодове има сок, който причинява поява на мехури и обриви по тялото.
При слънчева алергия се препоръчва да се вземат  мерки преди излагане на слънчевите лъчи – да се приемат противоалергични лекарства, да се ползват хидратиращи кремове.
Некачествените фотозащитни продукти също могат да предизвикат дерматит и пигментации. Освен веществото, което предпазва от слънцето, има и други съставки, които могат да причинят контактна алергия.
Там, където кожата е напръскана с парфюм, в съчетание със слънчевата светлина, отново може да се получи дерматит. Същото важи и за декоративната козметика. Ако се нанесе фон дьо тен върху лицето, може да се предизвика обрив от слънцето, тъй като в козметичния продукт има вещества, които усилват влиянието на слънчевите лъчи.
Някои болести на кожата и съединителната тъкан могат да се влошават от слънцето. Има обаче кожни болести, които се подобряват от слънчевите лъчи. Важно е, ако пациентът има кожен обрив, да бъде диагностициран и изследван, за да знае дали да се пази или излага на слънце.
Акнето например може да се подобри или влоши от слънцето. Няма изследване, което да покаже как ще реагира кожата на пациентите с акне.
Често срещан проблем са пигментните нарушения по лицето. Такова състояние се нарича мелазма и прогресира с всяко следващо излагане на слънце.
 
Какъв трябва да бъде фотозащитният козметичен продукт?
 
Фотозащитните кремове с  висок фактор са задължителни при малки деца или при някой кожни заболявания. Нормално се препоръчват кремове с фотозащитен фактор 15 максимум до 30. Хората с чувствителна кожа, склонна към фотодерматит е добре да не използват мазен крем или олио.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари