Толкова ли е страшна менопаузата?

Какво се случва в организма на жената през климакса
31 юли 2018 22:09, Eкип на Puls.bg
11
Толкова ли е страшна менопаузата?
Източник: Reuters
Климактериумът представлява физиологичен процес на репродуктивните органи и функции на жената. Спирането на менструацията - менопаузата настъпва средно около 50-годишна възраст. Климактериумът се дели на пременопаузален, менопауза, постменопаузален и старческа възраст.
 
Пременопаузалният климактериум започва около 40-годишна възраст и продължава средно около 10 години. При него се наблюдава първо намаляване на количеството на синтезирания прогестерон, което може да доведе до менструални смущения и неправилни маточни кръвотечения. 
 
Естрогените, които се отделят в първата половина на цикъла, предизвикват разрастване на лигавицата на ендометриума, а прогестеронът - отделян във втората половина на цикъла (след овулация) е отговорен за уплътняването на маточната лигавица и нейното „правилно“ отделяне по време на менструация. Ето защо промени в количеството на отделения прогестерон, водят до неправилни маточни кръвотечения. На гинекологичен преглед може да се установят и други причини за тези аномалии, като например наличието на миомни възли, полипи в кухината на матката и други, но когато жената е в пременопаузална възраст, не трябва да се изключва вероятност за очаквания, физиологичен хормонален дизбаланс.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: менопаузаклимакс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
от долния преди 5 години
Всичко това с ОГРОМНО извинение към свестните, интелигентни, чувствени, разбрани и работливи личности от женски пол, притежаващи поне някакво чувство за справедливост. Останалите да мр*ат.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писнало ми е от менопаузиращи се жени! Страшна не, направо ужасна за всички околни, само не и за жените! Тероризират всичко и всички с емоциите си, идеите си и сбърканите си остарели разбирания! Непременно трябва да стане на тяхното и ако някой не е съгласен е терорист, садист, психопат или всичко най - лошо, сложено в рамка за спешни терористични случаи... Особено феминистките, направо не се траят! дА ВЗЕМАТ ДА СКАЧАТ ОТ ВИСОКО И ДА ОСТАВЯТ СВЕТА НА МИРА, ДА СИ ЖИВЕЕ МИРНО ЖИВОТА!
7
0
 
2
 
! Отговори
:((((((((((((((( преди 5 години
Нагази ме андропаузатаааааа!Феминистките са виновни!Пак ми скриха хапчето!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кой и как трябва да се лекува, ама като чета повечето коментари, май са писани от 15 годишни, които жена са виждали само по телевизията, но за сметка на това се имат за големи мачовци. Или греша? Може и да сте 55 годишни чичковци с потници, на които вече от години никоя жена не им обръща внимание.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо за мъжката менопауза или андропаузата няма ли да напишете?!
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак женски проблеми! Не съм длъжен да им търпя ежедневно терора! Навсякъде, накъдето погледна - терористки в менопауза! Не само, че некадърни, ами и емоционални и агресивни! Омръзна ми! Лекувайте се, драги жени, навлизащи в менопауза! Кални бани, масажи, лекари, лекарства! Стига сте тероризирали невинните хора!
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като я изхакам заднешката жена ми, нищо и няма после. Прави баница на другия ден. А баба Меца ми носи мед все още.
2
12
 
8
 
! Отговори
Frederick K. преди 5 години
Светът ще стане едно много много по-добро място, когато мъжът откаже да робува на жената и да я издига на пиедестал. За съжаление, нашият биологически императив не ни позволява да постигнем лесно това. Нуждата да получиш одобрение и интимност от нежния пол проваля човечеството и го блъска към разруха и така е било винаги.
1
4
 
8
 
! Отговори
Не пишете подробно преди 5 години
за истерясването на лелките в този деликатен период, а повечето от нашенските законотворки в парламента са точно в този стадий на живота си.Освен това, данните ви не са съвсем актуални. Почти нямало овулация през годините на пременопаузата, но днес много жени отлагат забременяването за след 40 г.Не пишете нищо за постменопаузата и старческата възраст, но женорята вече раждат над 60 г. и не можеш да ги обвиниш - пари няма, неуредици бол, мъжете бягат от обвързване. Но щом все пак раждат, браво!