Съветите на лекаря: Какво да правим при кървене от носа?

Най-честите причини са травмите в областта на лицето
2 авг 2018 21:12, Eкип на Puls.bg
3
Съветите на лекаря: Какво да правим при кървене от носа?
Източник: Reuters
Всеки човек поне веднъж в живота е имал епизод на кървене от носа като причините могат да бъдат разнообразни – най-често се дължат на локално засягане на носната лигавица, но не са изключени и системни заболявания, които да причиняват кървенето.
 
Най-честите причини са травмите в областта на лицето. Кървенето обикновено преминава сравнително бързо, освен в случаите, в които има засягане на околоносните синуси и/или черепната основа. При деца честа причина е попадането на чуждо тяло в една от ноздрите. Някои доброкачествени и злокачествени заболявания могат да дебютират с кървене, но често това е късен симптом.
 
Някои хора са предразположени към често кървене от носа, поради слабост на стената на капилярите, което води до по-лесното и разкъсване. Системни заболявания като хипертонията могат да станат причина за разкъсване на капилярната мрежа и появата на епистаксис. Дефицитът на витамин К под определени стойности има отношение към склонността от кръвоизливи, включително и от носа.
 
По-рядко срещано, но не за пренебрегване е и кръвотечението от носа при умствено пренапрежение и умора. Кървене от носа може да е налице още при левкемия, хемофилия, апластична анемия, ниско количество на тромбоцитите (тромбоцитопения) и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: кървене от носа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Ако от носа ви тече кръв по една седмица на всеки 28 дни си сложете дамска превръзка на носа и се консултирайтв с гинеколог.