Пазете се от колебания на кръвното през лятото

Интервю на д-р Стефан Найденов за Puls.bg
10 авг 2018 22:12, Румяна Тасева
0
Пазете се от колебания на кръвното през лятото
Източник: Reuters
Д-р Стефан Найденов работи като главен асистент към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска".
Член e на Българската лига по хипертония (БЛХ), Дружеството на кардиолозите в България, Европейското дружество по хипертония (ЕДХ) и работната група „Hypertension and the heart" към Европейското дружество по кардиология.
 
- Д-р Найденов, кои са най-честите кардиологични проблеми, които се наблюдават през лятото? Кои пациенти трябва особено да внимават за кардилогичното си здраве?
 
Най-честият кардиологичен проблем през лятото е по-изразеното понижаване и/или по-големите колебания на артериалното налягане, особено при хипертоници в напреднала възраст, лекувани с медикаменти, които повлияват артериалното налягане (АСЕ-инхибитори, АРБ, калциеви антагонисти, диуретици, бета-блокери и др.). Най-застрашени от сърдечносъдови усложнения през летните месеци са пациентите артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, мозъчносъдова болест, някои ритъмни нарушения. Известно е, че през най-горещите дни на годината случаите на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и внезапна сърдечна смърт нарастват значимо
 
 - Задължителна ли е и кога корекция на терапията при пациенти с високо кръвно налягане? Откога и при какви условия трябва да се предприеме промяната? Тази година лятото ни не е много топло...
 
 С настъпването на лятото, при много - но не при всички - пациенти се налага известна корекция на антихипертензивното лечение – намаляване на дозите и/или броя на приеманите медикаменти.  Моят съвет е всички пациенти с артериална хипертония да посетят лекаря, който ги проследява в началото на летния сезон, за да обсъдят как да продължат лечението през летните месеци, а също и да получат съвети, какви предпазни мерки да вземат през най-горещите дни. При вземане на решение за промяна в лечението, пациентите трябва стриктно да проследят артериалното си налягане у дома в следващите дни и седмици и при необходимост веднага да потърсят лекарска помощ. След корекция на терапията е необходим контролен преглед в рамките на 1 до 2 седмици, дори ако пациентът се чувства добре и няма никакви на оплаквания. Рисково е пациентите сами да коригират антихипертензивното си лечение! Това може да доведе до непредвидимо повишаване на налягането в следващите дни и възникване на сърдечносъдови инциденти. Парадоксално, но при 1-2 от 10 хипертоници летните горещини могат да предизвикат хипертензивни кризи, а не понижаване на артериалното налягане.
 
 - Какви са препоръките за поведение при пациентите с хипертония през топлите месеци?
 
Пациентите с артериална хипертония и други сърдечни заболявания трябва да избягват най-топлите часове на денонощието – между 11.00 и 17.00, дори до 18.00 ч. през най-горещите дни.
 
 

 


0
Още от Здраве
Винаги измивайте тези храни преди консумация
Напиши коментар Коментари

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално
Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)
Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)

Идеи за опушени цветове за брюнетки (галерия)