Пазете се от колебания на кръвното през лятото

Интервю на д-р Стефан Найденов за Puls.bg
10 авг 2018 22:12, Румяна Тасева
0
Пазете се от колебания на кръвното през лятото
Източник: Reuters
Д-р Стефан Найденов работи като главен асистент към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска".
Член e на Българската лига по хипертония (БЛХ), Дружеството на кардиолозите в България, Европейското дружество по хипертония (ЕДХ) и работната група „Hypertension and the heart" към Европейското дружество по кардиология.
 
- Д-р Найденов, кои са най-честите кардиологични проблеми, които се наблюдават през лятото? Кои пациенти трябва особено да внимават за кардилогичното си здраве?
 
Най-честият кардиологичен проблем през лятото е по-изразеното понижаване и/или по-големите колебания на артериалното налягане, особено при хипертоници в напреднала възраст, лекувани с медикаменти, които повлияват артериалното налягане (АСЕ-инхибитори, АРБ, калциеви антагонисти, диуретици, бета-блокери и др.). Най-застрашени от сърдечносъдови усложнения през летните месеци са пациентите артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, мозъчносъдова болест, някои ритъмни нарушения. Известно е, че през най-горещите дни на годината случаите на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и внезапна сърдечна смърт нарастват значимо
 
 - Задължителна ли е и кога корекция на терапията при пациенти с високо кръвно налягане? Откога и при какви условия трябва да се предприеме промяната? Тази година лятото ни не е много топло...
 
 С настъпването на лятото, при много - но не при всички - пациенти се налага известна корекция на антихипертензивното лечение – намаляване на дозите и/или броя на приеманите медикаменти.  Моят съвет е всички пациенти с артериална хипертония да посетят лекаря, който ги проследява в началото на летния сезон, за да обсъдят как да продължат лечението през летните месеци, а също и да получат съвети, какви предпазни мерки да вземат през най-горещите дни. При вземане на решение за промяна в лечението, пациентите трябва стриктно да проследят артериалното си налягане у дома в следващите дни и седмици и при необходимост веднага да потърсят лекарска помощ. След корекция на терапията е необходим контролен преглед в рамките на 1 до 2 седмици, дори ако пациентът се чувства добре и няма никакви на оплаквания. Рисково е пациентите сами да коригират антихипертензивното си лечение! Това може да доведе до непредвидимо повишаване на налягането в следващите дни и възникване на сърдечносъдови инциденти. Парадоксално, но при 1-2 от 10 хипертоници летните горещини могат да предизвикат хипертензивни кризи, а не понижаване на артериалното налягане.
 
 - Какви са препоръките за поведение при пациентите с хипертония през топлите месеци?
 
Пациентите с артериална хипертония и други сърдечни заболявания трябва да избягват най-топлите часове на денонощието – между 11.00 и 17.00, дори до 18.00 ч. през най-горещите дни.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари