Какви са ползите от второ мнение при онкологично заболяване?

Второто мнение при онкологичните заболявания е общоприета практика
13 авг 2018 10:23,
4
Какви са ползите от второ мнение при онкологично заболяване?
Източник: Д-р Росица Кръстева, личен архив

Диагнозата рак е шокираща и звучи като присъда. Пациентите трудно преодоляват първичния шок и често се затварят в себе си и своите страхове. Притесненията им са свързани не само с успеха на предстоящата терапия, но и от неизвестността, липсата на информация за различните възможности за лечение.

Решението за операция, лъчелечение или химиотерапия е трудно за всеки. Консултацията тип второ мнение в такава ситуация може да бъде изключително полезна и да сложи край на страха, както и да даде отговор на много въпроси. Проблем за някои пациенти се оказват съмненията да поискат подобно становище заради притеснението, че ще обидят лекуващия лекар и това може да доведе до криза в доверието помежду им. Практиката показва, че тези опасения са неоснователни, защото този лекар най-вероятно също консултира по такъв начин други пациенти.

"Второто мнение при онкологичните заболявания е общоприета практика и съществена част от лечението на рака по отношение на диагностиката и терапията", смята един от водещите европейски онколози проф. Кристиян Манеголд, който е член на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор към Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет. Според него подобни консултации са особено важни, защото молекулярната биология в сферата на раковите заболявания се развива много бързо и броят на специфичните терапевтични възможности постоянно се увеличава, като позволява все по-прецизно провеждане на индивидуална терапия.

Практиката показва, че ползата от второ мнение може да бъде дори и потвърждението, че избраният лечебен план е наистина най-добрият. То може да помогне за избора къде е най-добре да се започне или продължи лечението.

Какви са ползите от второ мнение при онкологично заболяване?
Източник: Проф. д-р Кристиян Манеголд, личен архив

През месец септември проф. Манеголд ще посети София и ще консултира пациенти, заедно с водещия наш онколог д-р Росица Кръстева. Тя е началник на отделението по Медицинска онкология в МБАЛ "Уни Хоспитал", Панагюрище. Членува в Европейското дружество по медицинска онкология, Европейската общност по лъчелечение, има редица участия в международни конгреси. Д-р Кръстева е специализирала в университетските болници в Торино, Базел, Атина и Мюнхен.

"При консултациите, които провеждаме, предварително молим за документацията на заболяването и лечението на пациента, за да се запознаваме с тях", пояснява д-р Кръстева. "Изискваме предварително от пациентите документи за хистологията, образните изследвания, проведеното лечение, като това ни дава възможност да направим допълнителни изследвания, ако се налага, или да изясним нещо, което е неясно. Така на срещата с пациента ние даваме отговори на въпросите му свързани с диагнозата, прогнозата и лечението му. В края на тази законова и регламентирана консултация пациентът получава в писмен вид становище за лечението за конкретния случай", допълва д-р Кръстева.

Консултациите с проф. Кристиян Манеголд и д-р Росица Кръстева ще се проведат на 4 септември 2018 от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 от 9,30 до 14,00 часа, в Медицински център "Медик 1", гр. София, жилищна група "Южен парк", бл. 124.

За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на onco@medicone.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
профилактика преди 5 години
Преди години пристигаха на консултации жени с мъжете си.Пратени вече на операция ..Преглед скромна терапия ,къпане в минерални горещи басейни без химия и ги пращаме на друг лекар .Съвет кажете че не сте осигурени платете си прегледа .Всички се оказаха здрави.Имаха увреждания от сутиени вкл с метални банели. Диагноза БОГАТ СЪПРУГ ..ограбване поне на 10 000 лева.ЖЕни не носете сутиени вкл с банели.правете масажи с кисело мляко и хума.
3
0
 
0
 
! Отговори
винаги проверявайте преди 5 години
Бог да прости учителя по физическо Александър Николов от Белене.Имаше специфична лека подутина на лява гръд с форма на малко автомобилче./Лекува се за два дни мазане с хуминизирана жълта глина на водопоя до Белене в р.Дунав./оплака се че две болници се борели да ограбят НЗОК с поне по 20 000 лева уж да го лекуват. / починал по време на час по физическо..
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При онкологично заболяване се вика консилиум и той решава кой с какво ще се заеме, кой лека какво ще лекува или оперира и какво лечение ще се приложи. Поне така трябва да бъде. За мене са се събирали 4 консилиума и благодарение на неизвестен за мен патолог(слава на труда му) сега съм жив. Когато лекарите са Хора всичко е възможно. Дори пациента може да им е благодарен и признателен.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хване ли те рак започвай да оправяш земните си дела. Работата е ясна - медицината ще те държи жив докато източи спестяванията. В огромния брой от случаите - преживяемост до 5 години. В редица случаи съпроводено с обедняване и дълг за наследниците в резултат на опитите за платено лечение.