Официално: Забраниха вноса на опасния валсартан в ЕС

Веществото – в над 180 медикамента за кръвно и сърце
24 авг 2018 08:40, Петя Славова
38
Официално: Забраниха вноса на опасния валсартан в ЕС
Снимка: Pixabay

Европейската агенция по лекарствата забрани вноса на опасния валсартан от Китай в Европейския съюз, стана ясно от електронната й страница.

Той е активното вещество в над 180 медикамента, част от които са срещу високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми, припомня "Монитор".

Още по темата

Агенцията е отнела рзрешението на фирмата – производител "Zhejiang Tianyu" за експорт в общността.

Крайната мярка дойде, след като Дирекцията за качеството на лекарствата и здравната грижа откри в хапчетата за кръвно на китайската компания ниско съдържание на N-nitrosodimethylamine (NDMA).

Според експертите има вероятност те да увеличават риска от развитие на онкологични заболявания при дълга употреба.

Заради съдържанието на опасната съставка в разлини продукти, те бяха изтеглени от пазарите в ЕС през юли. Занапред обаче китайската компания няма да може да продава активната субстанция за лекарства, които са предназначени за продажба в Европа.
 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
За м-р Валънтайн К. преди 2 години
Върнах се на глупавия спор, да видя наглото момченце дали не е изплискало още от надменната си злоба. От началото заподозрях, че то е един нов американец, но е усвоило манталитета на господарската раса.
После си го представих как с ръка на сърцето, сред тълпа от жълти, черни, бозави пее химна им със сълзи в очите на церемонията по полагане на клетва към Америка. И ми стана гадно, защото при него това е довело до презрение към всички нас, които не напуснахме България. На която съм се клел аз!
25
10
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
Предстаи се с името и фамилията си. А не крий като мишка. С кеф бих ти смачкал фасона.
24
6
 
4
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
До номер 18
Я провори Валентин Копанаров - мениджър фармаковиджилънс. Чукни в LinkedIn да видиш профила. Тва съм аз. А, ти къв си. Некъв форумен експерт.
23
1
 
10
 
! Отговори
№18 до ФармацеФт преди 2 години
Много се уплаших и реших да те потърся. Оказа се, че те гони някаква мания за величие - не те открих в Senior Leadership Team. Отдъхнах си! Да не би да отговаряш за хигиената на тоалетните? От всички фамилии най би ти подхождала Knoblauch (чесън на немси), ама той е финансист. Успокоих се, че тейзърът е далече и няма да имам проблеми с правосъдието - дали е било самоотбрана и защо не съм бил с тейзър срещу тейзър!
Днес при вас не е ли работен ден или ти губиш (крадеш) работно време по навик?
22
2
 
10
 
! Отговори
№18 до ФармацеФт преди 2 години
Сега свършвам, щото Сънчо ме тегли да не се занимавам с "Отличници". Сега сериозно, за тейзъра. Най-сериозно ти заявявам, заявявам и пред Прокуратурата, че видя ли пред себе си цев или тейзър, незабавно ще реагирам в рамките на Закона и ще пратя във Вечните ловни полета този, който ми насочи такова нещо! Hough!
21
10
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
До ном 21
Дипломата ми струва усилията, които съм пжложил за нея. И по - леко с епитетите, да не ти направя гумена главата. Аз съм главния мед спец. по лекарствата. Не случайно съм началник на отделна по лекарствена безопасност на PPD - втората в света най - голяма американска корпорация за клинични проучвания. От хора мене като зависи, дали идно л - во ще види бял свят или не. Добре си помисли с кого спориш.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...отличнико? А пропо, колко струва дипломата ти на тейка ти? Щяхме да се разминем на къси, ако не беше толкова нагъл! Хванал си се за телмисартана. Аз съм на ирбесартан. И ям сартани не заради кашлици, а за това, че моята биохимия е различна и ферментът ми е едииятен с това "вие тамн от 16-17-те коформи, на които не действа нищо, завършващо на -прил! Ние сме 10%.
Ти ми стана много неприятен с горделивото ти "вие там", Е, за та сте най - бедни, щото сте тъпи, прости и ограничени. Айде претакай з
19
2
 
11
 
! Отговори
№18 до ФармацеФт преди 2 години
Govньо, не те питах за това, което лесно и бързо си могъл да прочетеш в някое сдъвкано като за такива като теб писание. Знаеш ли структурата на L-канала и къде се свързва дилтиаземът? Не отговори! Да, елементарен си! Нищо не каза за N-канала, няма го в примитивните ти читанки. А отговорът е: там не действа, за там има други 1,4-дихидропиридини. Това, което трябва да знае всеки лекар е, че не се препоръчва на хора, които са склонни към брадикардия - сам забавя честотата! Ти ли ще ме изпитваш бе,
18
9
 
5
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
До отворкото номер 18
дилтиазем - калциев блокер на Л - тип канала. Не се дава на хора с аортна стеноза и кардиогенен шок. Елементарна фармакология 3 ти курс. Тва дори двойкаджите от му - софия го знаят. А съм се дипломирал с 6, 00 и със златен медал като топ отличник на курса. Смотьо Смотлев си ти. Аре, отворко кажи ми какъв тип крива се формира на графиката при измерване на доза/отговор на едно лекарство и ми сметни AUC на Телмисартана. Да те видя по фарм кинетика как си.
17
1
 
12
 
! Отговори
№18 до ФармацеФт преди 2 години
...кванти! За йонни канали и техните блокатори и активатори!
Сега отговори бързо, знам, че клечиш пред компа като диаричен на чинията и чакаш да се заяждаш и избиваш комплекси, не ти давам време и МОМЕНТАЛНО отговори: на кое място в L-канала действа дилтиаземът и кому не трябва да се предписва! Какво е действието му върху N-канала? Нямаш време, чакам незабавен отговор, да видя знаеш ли нещо или си бърборко!
Току-що прочетох за тейзъра! Плашиш значи! Срещу тейзър напълно законно ще те пратя в
16
11
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
До номер 14
1 Не ме обиждай, щото само факта, че си зад монитора те спасява от тва да не ти тегля едни 50 хил с тейзера. Пак изобретение на братята американци.
2 Лекарствата били скъпи. Имам новина за тебе. Проблема не е в цената, а в доходите. Просто покупателната ви способност е прекалено ниска.
3 Не очаквам комунистическата ти чугунена тиква тва да го разбере.
15
0
 
13
 
! Отговори
До Фармацевт преди 2 години
Синко, преподавал съм на такива като теб. Между тях имаше и много умни деца. Не вярвам някой от тях де се бие в гърдите и да разправя, че е голям специалист.
Митко е прав и да спориш с него ...не е много добра идея. И за ГМО е прав, ще добавя само, че ГМО-растенията могат да изтласкат стари, доказали се ценни сортове! А това е катастрофа! Планетарна! Телешкият възторг от високите добиви може да бъде сменен от мрачни перспективи!
Във фармацията стават големи далавери! Случаят с ривотрила ме вбеси
14
10
 
5
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
До форумните професори
1 В Англия и Америка фармацевт има право да ти назначи лекарства, каквото сметне за добре. Дори, лекаря като каже диагназота на фармацемта, той му дава терапевтичната стратегия и доктора я прилага.
2 Не очаквам от *** с лоботомия да разбирате за кво ви приказвам. Слаб народ - слаба държава. Е, за та сте най - бедни, щото сте тъпи, прости и ограничени. Айде претакай зелето в мазето, лексотана и се успокой.
3 Само в бг фармацевта е считан за продавач, но сте тъпи.
13
2
 
12
 
! Отговори
До Фармацевт преди 2 години
Кой си ти, бе недоучено неграмотниче, че да назначаваш някому лекарствата, които си изброил. Ти можеш само да стоиш до щанда и да продаваш факаните си неморално скъпи илачи, като обикновен бакалин! А дипломата ти трябва да бъде пусната в една от онези машинки, които правят хартията на фиде, забравих как им викат!
От мен - това е икономическа война срещу Китай! Имала било...което вероятно предизвиква рак...А братските евролатвийски шпроти не съдържат вредности!
Назначавам ти хаХоперидол.
12
1
 
15
 
! Отговори
виж ся,ентусиасте преди 2 години
До Фармацевт

Това,че ГМО е бъдещето и е безопасен е само твърдение!Фактите показват друго!Когато една технология се изпипа,и всичко си е на местото,тогава да!За велико съжаление генното инженерство е още в началото!Просто някой иска да печели много пари,и то сега и веднага!Проблемите пред генното инженерство са много,сега не ми се изброяват!Че то ще стане безопасно две мнения няма,но още е много рано!А на всичкото отгоре се намесва и политиката!Не случайно генните култури не дават семена!
11
0
 
13
 
! Отговори
до фармацевта преди 2 години
Абе,***, пише се халоперидол.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
CO SARTOVA,7 LEVA, NOVOTO CO IRBESO 27 LEVA, DA VI E 4ESTITO.
9
1
 
13
 
! Отговори
Mitko преди 2 години
И на доктора давам акъл понякога. Ама те всички са докачливи. Това е защото тук останаха тези, които не стават за западна Европа. Иначе, ако са разумни и те изслушват, няма да се правят на велики. Като е спрян Валсартанът, защо Ексфорджът /едно много ефикасно лекарство/ не е? Би трябвало, като експерт да знаеш, че дори и лекарства от една и съща група от различни производители, не действат по един и същи начин на различните организми. Личен опит.
8
10
 
2
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
До номер 8
Активни субстанции се правят само в Индия и Китай. Щото там е най - евтино и изтодно. Отделно, че тоя процес е доста вреден за екологията и здравето на хората.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът се решава от раз. Заменяме китайската субстанция от сартан с висококачествена руска субстанция сартан и спорът е приключен.