Атака на кърлежи и комари: Все повече заразени с Лаймска болест

През октомври се очаква бум на сифилис и хламидални инфекции
4
Атака на кърлежи и комари: Все повече заразени с Лаймска болест
Снимка: pixabay

Все повече българи се заразяват с Лаймска болест отчитат регионалните здравни инспекции. Инфекцията се предава от кърлежи и може да е смъртоносна.

Само за седмица 21 човека са с доказани лабораторни проби, сочат данните на Националния център по зарази и парацитни заболявания. От началото на годината до момента от тази диагноза са се лекували 393 човека, като през миналата година те са били 238 - със 155 по-малко, съобщава "Монитор".

Оказва се, че най-много, но за най-кратко време са заразените и диагностицираните в Бургас.

Висока е заболеваемостта и от марсилска треска. По данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания за последната седмица са регистрирани 13 случая в страната, което е с два по-малко от предходната. От тях 9 са потвърдени лабораторно.

Не ни успокоява факта, че с за седмица случаите са намалели с два, тъй като симптомите се проявяват най-рано след пет-седем дни, коментираха лекари. В подкрета те приведоха факта, че от началото на годината в страната са съобщени 192 случая.

И марсилската треска, и лаймската болест се предават от ухапване на кърлежи. Затова родителите да избягват пикниците в заблатени места, а разходките и игрите на децата да са в градинки и паркове, чиито тревни площи се обработват срещу кърлежи и ларвите им, предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев и допълни, че предвид двата случая на Западнонилска треска хората трябва да се пръскат с репеленти срещу комари, когато тръгват на разходка сред природата.

Лекарите очакват след края на летния сезон бум на сифилис и хламидални инфекции. Най-много хора с такива зарази се диагностицират към средата на октомври, когато вече инкубационният период на болестите по сексуален път е минал и болестта се проявява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Само проблеми в БГ....
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лаймската болест е опасна и коварна,може да се прояви след десетилетие замаскирана като нещо съвсем различно.След ухапване от кърлеж задължително се изследвайте за лаймска болест.Първия симптом е зачервен кръг около мястото на ухапването,който може да изчезне от самосебе си и да се прояви след години като съвкупност от съвсем различни симптоми и ако не бъде диагностицирана правилно,води до бавна,мъчителна и скъпа смърт.
3
0
 
5
 
! Отговори
G точка преди 5 години
Само не разбрах какво общо имат хламидиите и сифилиса с комарите и кърлежите, ама ок..
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, да не си помислите че това има нещо общо с хилядите бездомни кучета и котки или с неподдържаните тревни площи.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМАРИТЕ ГИ ЛОВЯ В БУРКАН!!ЕДНА ВЕЧЕР ЦЯЛ ЧАС ИГРАХМЕ НА СТРАЖАРИ И АПАШИ С ЕДИН КОМАР ДОКАТО НЕ ГО ХВАНА! ГАСЯ ОСВЕТЛЕНИЕТО И САМО ЕКРАНА СВЕТИ И КОМАРА ПОЧВА ДА ЛЕТИ И ПУСКАМ ОСВЕТЛЕНИЕТО И ГО НАМИРАМ КЪДЕ Е КАЦНАЛ АКО НЕ Е ПАК СЪЩОТО!КАТО ГО ХВАНЕШ В БУРКАНА ГО ТРЪСКАШ 10 ПЪТИ И ПОВЕЧЕ ДА СИ УДАРИ ГЛАВАТА В КАПАКА ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ КОГА ВЕЧЕ Е ЗАШЕМЕТЕН!