Бърз тест ни казва в риск ли сме от фамилна хиперхолестеролемия

Близо 90% от пациентите не са диагностицирани
Обновена: 17 окт 2018 15:52 | 16 окт 2018 08:55,
Бърз тест ни казва в риск ли сме от фамилна хиперхолестеролемия

Бърз онлайн тест дава възможност на всеки да провери дали е в риск от сърдечно-съдовото заболяване Фамилна хиперхолестеролемия (ФХ). Той е изработен в рамките на информационна кампания "Какъв е твоят фамилен отпечатък?" и е достъпен на Facebook страницата на инициативата. Тестът съдържа 7 ключови въпроса, които в рамките на минута могат да дадат необходимите насоки.

Фамилната хиперхолестеролемия е заболяване, което се отразява на нивото на LDL - холестерола в кръвта. В 25 до 50% от случаите то е наследствено, а близо 90% от пациентите не са диагностицирани и научават за него след инфаркт или инсулт. Епидемиологичните данни сочат, че близо 14 000 души в България най-вероятно са засегнати от ФХ, а в световен мащаб заболелите са около 35 милиона души.

Ранното диагностициране на ФХ позволява да се предприеме медикаментозно лечение за нивата на т. нар. лош холестерол (LDL) и по този начин да се избегне риска от усложнения, от ранни сърдечно-съдови заболявания и инциденти, и смъртност. Според проучвания, нелекуваните мъже с ФХ имат 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечно-съдов инцидент преди да навършат 50 години. За нелекуваните жени процентът е по-малък - 30%, а възрастовата граница по-висока - 60 години. Това поставя мъжете преди 50-годишна възраст в по-голям риск.

Бърз тест ни казва в риск ли сме от фамилна хиперхолестеролемия
Кампанията "Какъв е твоят фамилен отпечатък?" бе подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина ѝ Александър Кадиев

Макар ФХ да е наследствена, болестта може да бъде контролирана чрез медикаменти и с малки промени в ежедневния ритъм на живот. Тютюнопушенето, нездравословното хранене, липсата на двигателна активност и неконтролирания стрес също са фактори, които имат отношение към сърдечно-съдовото заболяване.

Кампанията "Какъв е твоят фамилен отпечатък?" е инициирана от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски форум (ФБПФ) и сдружение "Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България". Всички те насочват вниманието към признаците на заболяването, риска от появявата на сърдечно-съдови инциденти и необходимостта от ранна диагностика и лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание