За какво е полезен плодът личи

Подобрява мозъчната дейност
24 ное 2018 11:15, Михаела Лазарова
7
 За какво е полезен плодът личи
Снимка: maxpixel

Лѝчи е малък екзотичен плод, притежаващ интересен вкус и цяла палитра от полезни хранителни вещества. Той е единствен по рода си в целия свят, тъй като няма друг в неговия род. Родината му е Китай, където е култивиран още преди 4000 години. Използва се за коктейли и различни ястия поради уникалния си аромат, който се губи, ако не се консумира пресен.

Плодовете лѝчи са предимно розови, малиновочервени или бели. Те са много богати на органични съединения, полезни хранителни вещества и витамини, които оказват добро влияние върху цялостното здраве.

Какво се съдържа в лѝчи?

В този иначе мъничък плод се съдържат завидни количества от следните минерали и витамини – витамин С, витамин В6, ниацин, рибофлавин, фолати, мед, калий, фосфор, магнезий и манган. Много богат е на фибри, растителни протеини и е прекрасен източник на полифенолни съединения (антиоксиданти).

Кои са основните ползи за здравето от лѝчи?

Улеснява храносмилането

Значителното количество диетични фибри в лѝчи подпомага движението на тънките черва, балансира чревната флора и ускорява метаболизма, допринасяйки за по-лесното извеждане на токсините от тялото. Освен това този плод стимулира секрецията на храносмилателни сокове, което е важно за правилното разграждане на храната.

Повишава имунитета

В лѝчи се съдържат големи количества витамин С, който дава тласък на имунната система и стимулира активността на белите кръвни клетки.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Ваника преди 5 години
Това не е личи.
5
0
 
6
 
! Отговори
И още преди 5 години
Същата хранителна и витаминозна стойност има и синята боровинка, която за радост расте и у нас. Но пък в добавка има вещество, което подобрява нощното зрение.
4
0
 
10
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Същата хранителна и витаминозна стойност има и синята американска боровинка, която за радост се култивира и у нас.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А това, което авторът на тая глупост не е споменал е, че прекомерната употреба на тоя плод, води до мозъчни увреждания. Миналата година го казаха по повод на масово изтъпeли деца във Виетнам, които са консумирали тоя плод.
2
3
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Да, така е и са го коментирали в Интернет умнико !
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време само личи са яли.....