6 хранителни вещества, важни за мозъка

Витамин В1, който се съдържа в червеното месо
25 ное 2018 17:05, Михаела Лазарова
4
6 хранителни вещества, важни за мозъка
Снимка: pixabay

Знаете ли, че мозъчната функция намалява с възрастта? Въпреки че стареенето е неизбежен процес, начинът на живот играе съществена роля по отношението на здравето и функцията на мозъка.

Ето защо е важно постоянно да занимаваме мозъка си с хобита, четене на книги, забавни мисловни игри, да намалим нивата на стреса, да се храним здравословно, да спортуваме, но и да не допускаме дефицит на важни хранителни елементи.

Кои са от съществено значение за мозъчната функция, вижте в следващите редове.

Омега-3 мастни киселини

Нашият мозък се нуждае и от тези важни мастни киселини, за да функционира правилно. Омега-3 защитават нервите и помагат за изграждането на нови невронни връзки. Няколко проучвания свързват недостига на омега-3 с повишен риск от когнитивен спад, свързан с възрастта.

Калций

Що се отнася до минералите, калцият е най-важният минерал за здравословно функциониране на мозъка. Той регулира невротрансмисията и контролира нервната възбудимост. Най-големият „резервоар“ в човешкото тяло на калций са костите, а приемът на някои лекарства може да окаже влияние върху неговите нива.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Веганокоментар преди 5 години
Тук сме:"Витамин B1 се съдържа в репичките, оризовите люспи, фъстъците, жълтъците, житните зърна, овесената каша, яйцата и др."Справка Wikipedia
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсват веганите за коментар.Съдържа се И в червеното месо, но се разрушава при топлинната му обработка, за разликата от този в пълнозърнестия ориз, пълнозърнестото брашно, слънчогледовото семе и овесените ядки в мюслито.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Витамин В1, който се съдържа в червеното месо"Липсват веганите за коментар.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по принцип или го имаш или го нямаш мозъка, какви добавки.