9 храни за здрава жлъчка

Хапвайте кисело зеле
2
9 храни за здрава жлъчка
Снимка: Istock

Жлъчният мехур (наричан накратко жлъчка), този толкова малък орган с иначе така важни функции, има крехка природа и лесно може да изгуби нормалния си ритъм на работа, когато не се грижим за него.

Жлъчката се активира, когато консумираме мазнини. През останалото време е на изчаквателен режим в организма да попаднат по-тежки и мазни храни. Тогава от нея се освобождават ензими, имащи за цел да помогнат в храносмилането на мазнините.

Ако функцията на жлъчката е нарушена, налице са камъни или възпаление, започват да се появяват неприятни симптоми: гадене, повръщане, болка, замайване, газове и подуване.

Можете да се погрижите за здравето на жлъчния си мехур, като наблегнете на някои особено полезни храни за този орган. Можете да видите кои са те в следващите редове.

Кисело зеле, кисело мляко, туршии

Киселите и ферментирали по естествен път храни са особено богати на пробиотици. Благодарение на тези полезни бактерии в състава си тези храни намаляват симптомите на подуване, газове, раздразнени стомах и черва, стимулират разграждането на мазнините, като по този начин улесняват работата на жлъчния мехур.

Ленено семе

Фибрите в лененото семе дават тласък на храносмилането и движенията на червата, което помага в извеждането и неутрализирането на токсините. Стритото ленено семе може да се добавя към салати, смути или зърнени закуски, за да може да се приеме достатъчното количество важни фибри и омега-3 мастни киселини, подпомагащи храносмилането и жлъчката.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подтисканият дълго време гняв и избухливост, както и честата консумация на горепосочените продукти в големи количества, увеличават сериозно риска от напукване на тоалетната чиния, ако въобще успеете да стигнете навреме.
1
3
 
6
 
! Отговори
негативните емоции преди 5 години
Подтискания дълго време гняв и избухливост водят до възпаление на жлъчката, спиране на жлъчните секреции, дискинеза на жлъчните пътища, образуване на камъни в жлъчката.