Лоши навици, вредящи на очите

Откажете се от цигарите
2
Лоши навици, вредящи на очите
Снимка: Istock

Здравето на очите е много крехко. То може да се наруши лесно при неправилна грижа или тотално неглижиране на нуждите на окото. Ако прекалявате с времето, прекарано пред екрана или монитора, ако не посещавате редовно специалист, ако имате известни оплаквания, прочетете следващите редове. В тях ще се запознаете с някои често срещани навици, които много от нас имат, и които вредят на очите.

Пушене

На пръв поглед пушенето няма нищо общо със здравето на очите, но това не е така. Тютюнопушенето увеличава рисковете от катаракта (перде), дегенерация на макулата и необратими увреждания на ретината, водещи до слепота.

Това се случва, защото химикалите в цигарения дим, който поглъщат пушачите, съдържа отровни вещества, свиващи кръвоносните съдове. Намаленият приток на кислород и хранителни вещества към очната тъкан води до нейното увреждане.

Не носите очила, а са ви необходими

Когато в окото са налице изменения, налагащи носенето на диоптрични очила или лещи, трябва да ги носите. Ако отказвате да го правите, това може да влоши състоянието на очите ви и да предизвика по-сериозни усложнения. Носенето на очила също така ви предпазва от рискове от други наранявания, свързани с влошеното зрение, например травми вследствие на недобра преценка на разстояния, стъпала, бордюри.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
КокошаслепотаHD преди 5 години
Важното е като започне да се здрачава да ударите две малки и да превключите на дълги.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително вредно е текстът за четене да е под остър ъгъл, т. е. надолу . Преди чиновете се правеха под наклон, сега децата са на равни маси, което ежедневно уврежда окото. Много е важно да се чете на силна светлина. Сегашните дизайнери предлагат бюра с лице към стената. Оптимално е естествената светлина да пада отляво. Масово по американски образец е работи в кутии с изкуствена светлина.